Chleb piknikowy
Lato i słoneczna pogoda sprzyjają spędzaniu czasu na świeżym powietrzu, a co za tym idzie – także organizowaniu pikników. Do wiklinowego koszyka lub plecaka warto zapakować coś pysznego, a przy tym przemyślanego, aby jedzenie przeżyło drogę na piknik.
Zamiast kanapek świetnie w tej roli sprawdza się nadziewany chlebek do odrywania. W trakcie podróży wystarczy go owinąć w pergamin, folię lub schować do pudełka. A w trakcie posiłku nie potrzebny jest nawet nóż, chlebek można odrywać palcami.
Jako farsz wybrałam nadzienie trochę z tego co miałam pod ręką. Podsmażone pieczarki z chilli, cebulą, czosnkiem, suszonymi pomidorami i papryką. Całość otulona w pomidorowym sosie.
W ten sposób można też upiec chleb np. ze szpinakowym farszem, z pesto, kapustą i grzybami, a nawet na słodko np. z jagodami i twarogiem lub masłem orzechowym z powidłami.
Chleb piknikowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 2 godz. 20 min. Porcje: 1 Składniki
- Zaczyn:
- 15 g świeżych drożdży
- szczypta cukru
- łyżka mąki
- 50 ml letniej wody
- Ciasto:
- zaczyn
- 500 g mąki pszennej typ 550
- łyżka oleju roślinnego lub oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- 300 ml letniej wody
- Farsz:
- cebula
- 5-6 pieczarek
- 4-5 suszonych pomidorów
- ząbek czosnku
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- 1/2 papryki
- 200 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy ub oleju roślinnego
- Drożdże kruszymy, wrzucamy do miseczki, dodajemy cukier, mąkę. Wlewamy letnią wodę, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zaczyn, sól i oliwę. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli. Zostawiamy je misie pod przykryciem na godzinę.
- W tym czasie przygotowujemy farsz.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę/olej, wrzucamy posiekaną cebulę, chilli, pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka minut, dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory, kawałki papryki. Smażymy kolejne 2-3 minut. Dodajemy przecier pomidorowy i sól. Dusimy jeszcze kilka minut, następnie studzimy.
- Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Ciasto delikatnie podsypujemy mąką, aby nie przykleiło się do blatu.
- Wykładamy na całej powierzchni farsz, zostawiając "ramki" puste. Dzielimy na 9 prostokątów.
- Każdy prostokąt z farszem składamy na pół i układamy obok siebie w formie keksówce (wyłożonej pergaminem). Tak przygotowany chlebek przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wkładamy formę z chlebem i pieczemy przez ok. 35 minut, do suchego patyczka. Upieczony chleb wyciągamy i studzimy na kuchennej kratce.