Chleb piknikowy

Chleb piknikowy

Zdjęcie - Chleb piknikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lato i słoneczna pogoda sprzyjają spędzaniu czasu na świeżym powietrzu, a co za tym idzie – także organizowaniu pikników. Do wiklinowego koszyka lub plecaka warto zapakować coś pysznego, a przy tym przemyślanego, aby jedzenie przeżyło drogę na piknik.

Zamiast kanapek świetnie w tej roli sprawdza się nadziewany chlebek do odrywania. W trakcie podróży wystarczy go owinąć w pergamin, folię lub schować do pudełka. A w trakcie posiłku nie potrzebny jest nawet nóż, chlebek można odrywać palcami.

Jako farsz wybrałam nadzienie trochę z tego co miałam pod ręką. Podsmażone pieczarki z chilli, cebulą, czosnkiem, suszonymi pomidorami i papryką. Całość otulona w pomidorowym sosie.

W ten sposób można też upiec chleb np. ze szpinakowym farszem, z pesto, kapustą i grzybami, a nawet na słodko np. z jagodami i twarogiem lub masłem orzechowym z powidłami.

Zdjęcie - Chleb piknikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb piknikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb piknikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb piknikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb piknikowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 2 godz. 20 min. Porcje: 1 Składniki

  • Zaczyn:
  • 15 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • łyżka mąki
  • 50 ml letniej wody
  • Ciasto:
  • zaczyn
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • łyżka oleju roślinnego lub oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300 ml letniej wody
  • Farsz:
  • cebula
  • 5-6 pieczarek
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 1/2 papryki
  • 200 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy ub oleju roślinnego
Instrukcja
  1. Drożdże kruszymy, wrzucamy do miseczki, dodajemy cukier, mąkę. Wlewamy letnią wodę, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
  2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zaczyn, sól i oliwę. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli. Zostawiamy je misie pod przykryciem na godzinę.
  3. W tym czasie przygotowujemy farsz.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę/olej, wrzucamy posiekaną cebulę, chilli, pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka minut, dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory, kawałki papryki. Smażymy kolejne 2-3 minut. Dodajemy przecier pomidorowy i sól. Dusimy jeszcze kilka minut, następnie studzimy.
  5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Ciasto delikatnie podsypujemy mąką, aby nie przykleiło się do blatu.
  6. Wykładamy na całej powierzchni farsz, zostawiając "ramki" puste. Dzielimy na 9 prostokątów.
  7. Każdy prostokąt z farszem składamy na pół i układamy obok siebie w formie keksówce (wyłożonej pergaminem). Tak przygotowany chlebek przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
  8. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wkładamy formę z chlebem i pieczemy przez ok. 35 minut, do suchego patyczka. Upieczony chleb wyciągamy i studzimy na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów