Chleb pełnoziarnisty z automatu
Automat do wypieku chleba idealnie się sprawdza w momentach w których nie mamy czasu piec.
Ostatnio tak rozpieściłam swojego mężczyznę zbyt często unoszącym się w domu zapachem domowego chleba, że w dniach, w których nie mam kiedy go upiec zaczyna się domagać wypieków. W takiej sytuacji kieruję go do zaufanej piekarni, albo wyciągam maszynę do chleba.
Potrafi ona ułatwić zdecydowanie życie. Wystarczy w odpowiedniej kolejności wsypać składniki i po ok. 3 godzinach mamy gotowy świeżutki chleb. Nie musimy zagniatać ciasta, obserwować, czy rośnie jak należy, formować go i pilnować, czy ładnie się piecze.
Zazwyczaj wybieram program ze średnio zarumienionym wierzchem, a dzięki temu uzyskujemy chrupiącą skórkę. Lubię prosty i nieskomplikowany chleb pełnoziarnisty.
Może spodoba się i Wam
Pełnoziarnisty chleb z automatu
- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g otrębów owsianych
- łyżeczka suszonych drożdży instant
- półtorej łyżeczki soli
- półtorej łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 270 ml wody
- Składniki umieszczamy w formie automatu według odpowiedniej kolejności :
- woda,
- oliwa,
- sól,
- cukier,
- mąka pszenna,
- mąka pełnoziarnista,
- drożdże.
- Włączamy 3 program – chleb pełnoziarnisty, wybieramy wagę chleba 700 g i nastawiamy średni tryb zarumienienia skórki.
- Kiedy automat wyda charakterystyczny dźwięk, w którym można dodać ostatnie składniki, dodajemy otręby owsiane.
- Kolejny sygnał automatu będzie oznaczał, że chleb jest upieczony. Wyciągamy formę z automatu i wyjmujemy z niech chleb. Studzimy na kuchennej kratce.