Chleb owsiany
Ten chleb widziałam w programie Ewy Wachowicz. Wydał mi się na tyle ciekawy, że chciałam go wypróbować. Robi się go dość szybko, jest smaczny a przede wszystkim zdrowy.
Składniki:
- 1 l ciepłej wody
- 5 dag drożdzy
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 8 łyżek płatków owsianych
- 1 kg mąki pszennej
- 1 garść łuskanego słonecznika
- 1 garść siemienia lnianego
- odrobina mleka
- łuskany słonecznik do dekoracji
Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki, sól, cukier. Wkruszyć drożdże i odstawić na 20 minut. Następnie dodać mąkę, garść siemienia lnianego i garść łuskanego słonecznika. Wymieszać i przełożyć do 2 keskówek, natłuszczonych i wysypanych bułką tartą. Na cieście rozprowadzić odrobinę mleka. Posypać łuskanym słonecznikiem. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Smacznego:)