Chleb owsiany z automatu
W tym tygodniu jestem bardzo zabiegana, a w taki dni wyciągam automat do wypieku chleba.
Chleb owsiany powstał w pośpiechu z myślą o moim chłopaku, który uwielbia owsiankę. Od pół roku, konsekwentnie zaczyna dzień od porcji owsianki, zalanej dzień wcześniej mlekiem. Dopiero na drugie śniadanie zjada kanapki, dlatego jak mam czas to zdążę nawet upiec dla niego świeży chleb z rana.
Tym razem jednak wyręczył mnie automat, do którego musiałam jedynie wrzucić w odpowiedniej kolejności składniki. A potem, po drugim wyrabianiu ciasta wyjąć chleb, lekko naciąć, posmarować jajkiem i posypać płatkami owsianymi. Całą resztę zrobiła za mnie maszyna, której serdecznie za to dziękuję, bo w takie dni sprawdza się idealnie
Chleb owsiany z automatu
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- łyżeczka drożdży instant
- 85 g płatków owsianych +do posypania wierzchu
- 2 łyżki miodu
- półtorej łyżeczki soli
- 300 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- jajko
- W formie automatu umieszczamy składniki. Ważne jest zachowanie odpowiedniej kolejności : woda, oliwa, miód, sól, mąka pszenna, płatki owsiane, drożdże.
- Nastawiamy pierwszy program – chleb podstawowy, wagę 700 g i wybieramy program przypiekania wierzchu według uznania (ja wybieram średni tryb).
- Po drugim zagniataniem ciasta, wyjmujemy mokrymi dłońmi chleb. Wyciągamy od dołu ciasta mieszadło. Chleb formujemy, nacinamy w połowie nożem i ponownie wkładamy do automatu. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi.
- Gdy automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Chleb będzie upieczony.
- Należy wtedy wyjąć formę z automatu, a następnie chleb z foremki i wystudzić na kuchennej kratce.