Chleb orkiszowy z ziemniakami

Zdjęcie - Chleb orkiszowy z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam dzisiaj nie lada gratkę dla tych z was, którzy uwielbiają mokry miąższ w chlebie. Taki typowy mięsisty, wilgotny miąższ, jakim charakteryzują się prawdziwe chleby na zakwasie. Bo ten nie dość, że jest robiony jedynie na zakwasie, to jeszcze na mące orkiszowej i ziemniakach. Czyli właściwie miąższ zaatakowałam z każdej strony, aby stworzyć coś idealnie mokrego.

W moim domu chleby na ziemniakach cieszą się wielką popularnością. Bo się po prostu nie starzeją. Jeśli nie macie takiej ilości domowników, aby skończyć bochenek w dwa dni, to jest pomysł dla was (chyba, że i tak skończycie go w dwa dni z łakomstwa, ale za to nie odpowiadam). I naprawdę wiem co mówię. Ostatni jaki zrobiłam leżał sobie spokojnie w chlebaku przez bity tydzień i wciąż smakował jakby dopiero co ostygł po wyjęciu z piekarnika.

Zdjęcie - Chleb orkiszowy z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jest jedna rzecz, o której warto pamiętać stosując poniższy przepis. Aby uzyskać dobry efekt, a nie zakalec, trzeba temu bochenkowi dać dobrze wystygnąć. Ja zostawiłam go wręcz na całą noc na wyjętej z piekarnika kratce.

Zdjęcie - Chleb orkiszowy z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb orkiszowy z ziemniakami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 10 godz. Czas pieczenia: 45 min. Całkowity czas: 10 godz. 45 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn
  • 75 g mąki pszennej
  • 75 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka zakwasu pszennego
  • Ciasto właściwe
  • 150 g zaczynu
  • 650 g mąki orkiszowej jasnej
  • 200 g puree z ziemniaków
  • 12 g soli
  • 485 + 15 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj w misce składniki na zaczyn, przykryj folią aluminiową i odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 6 godzin.
  2. Po upływie tego czasu do dużej miski wlej 485 ml ciepłej wody. Dodaj zaczyn i wymieszaj, żeby rozpuścił się w wodzie.
  3. Dodaj mąkę i pomieszaj, aż ciasto będzie jednolite. Odstaw pod przykryciem szmatki na ok. 40 minut.
  4. Po upływie tego czasu do ciasta dodaj puree, sól i 15 ml wody. Zagnieć rękami aż stworzy jednolite ciasto i przełóż do czystej miski.
  5. Odstaw w ciepłe miejsce na 3 godziny.
  6. Przemieszaj ciasto rękami po upływie 1,5 h a następnie po kolejnych 1,5 h.
  7. Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30 centymetrowej foremki. Ciasto powinno być mokre i raczej lejące.
  8. Posyp mąką z góry i uklep ciasto w formie. Odstaw jeszcze na 3 h do wyrośnięcia.
  9. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
  10. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz 25 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz jeszcze 20 minut.
  11. Wyjmij ciasto z piekarnika, z formy i z papieru. Odstaw do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na co najmniej kilka godzin lub na noc) na wyjętej z piekarnika kratce.
  12. Chleb posmaruj Smakowitą z masłem.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chleb żytni Radziwiłłowski na zakwasie we wrześniowej Piekarni!

Chleb żytni Radziwiłłowski na…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułki na kefirze
2

Bułki na kefirze

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Bajgle

Bajgle

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pomidorowe bajgle
2

Pomidorowe bajgle

Tosia Tosia
Smakowity chleb