Chleb orkiszowy z otrębami

Chleb orkiszowy z otrębami

Zdjęcie - Chleb orkiszowy z otrębami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gdy mam przed sobą godziny nauki do egzaminów, pieczenie chleba sprawia mi jeszcze większą frajdę niż zwykle. Lubię eksperymentować ze smakami i tak jak kiedyś robiąc bułeczki cynamonowe, poza dodaniem do bochenka otrębów, postawiłam na wytrawny chleb z dodatkiem cynamonu.

Ta przyprawa kojarzy nam się w większości przypadków ze słodkimi drożdżówkami, jednak ja lubię, gdy samo pieczywo nie jest zbyt słodkie, a czuć w nim nutę cynamonu. Idealnie nadaje się wtedy do połączenia z twarożkiem i domowymi, śliwkowymi powidłami.

A tak wygląda chleb zaraz po wyrośnięciu:

Zdjęcie - Chleb orkiszowy z otrębami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb orkiszowy z otrębami (bochenek o długości 20 cm)

  • 140 g mąki pszennej chlbowej
  • 250 g mąki orkiszowej typ 630
  • 2, 5 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g otrąb orkiszowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • ciepła woda
  1. W misce pomieszaj ze sobą suche składniki- mąki, drożdże, sól, otręby i cynamon.
  2. Dolej miód i powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto.
  3. Dolewaj bardzo powoli i przestań, gdy otrzymasz jednolite elastyczne ciasto, nie przyklejające się do rąk.
  4. Zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
  5. Prostokątną, metalową formę o długości 20 cm natrzyj tłuszczem i obsyp otrębami z każdej strony, tak aby przykleiły się do formy.
  6. Umieść ciasto w formie, lekko przyklepując. Przykryj formę materiałową szmatką i odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika).
  7. Poczekaj aż ciasto podwoi objętość (ok. 1,5 do 2 godzin) i lekko wyrośnie ponad formę.
  8. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
  9. Piecz przez ok. 30 minut, aż bochenek zbrązowieje, a do wsadzonej w niego wykałaczki nie przyklei się ciasto.
  10. Okrój chleb dookoła i poczekaj aż ostygnie.

Kategorie przepisów