Chleb orkiszowy z karmelizowanym porem

Zdjęcie - Chleb orkiszowy z karmelizowanym porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po raz kolejny uświadamiam sobie, że chleby są jak żywe stworzenia. Miałam już z nimi wiele do czynienia. Nie mam pojęcia ile godzin spędziłam na ich przygotowywaniu i czekaniu aż wyrosną. A tu nagle taki jeden potrafi mi jeszcze zrobić niespodziankę.

Zostawiłam go dosłownie na półtorej godzinki i nie pilnowałam. Gdy wróciłam był już daleko nad foremką, a w piekarniku dalej rósł jak szalony. Na wszelki wypadek sprawdziłam, czy w opakowaniu dalej znajdują się drożdże, bo myślałam, że przez przypadek sypnęło mi się ich więcej. Otóż nie, wyrósł i już, dorodny i pyszny.

Zdjęcie - Chleb orkiszowy z karmelizowanym porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodatek karmelizowanego pora bardzo przypadł mi do gustu. Choć od razu muszę powiedzieć, że jest on nieco przytłaczający i sprawia, że chleb nie będzie pasował do wszystkiego. Dlatego właśnie dodałam go niewiele, dosłownie dla smaczku. Mam nadzieję, że i wam się spodoba.

Chleb orkiszowy z karmelizowanym porem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godz. 30 min. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 1 godz. 55 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 750 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 30 g pora (biała część)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 450 ml + 3 łyżki ciepłej wody

Instrukcja
  1. Przygotuj karmelizowany por. Poszatkuj białą część, a następnie rozgrzej olej na patelni i podsmaż por aż się zeszkli. Dodaj cukier i 3 łyżki wody. Smaż aż woda wyparuje. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Pomieszaj wszystkie składniki i karmelizowany por. Zagnieć ciasto.
  3. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki.
  4. Zagniataj je chwilkę na następnie przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia 25-centymetrowej foremki.
  5. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 25 minut, aż lekko zbrązowieje z góry.
  8. Odstaw do ostygnięcia.
  9. Jeszcze lekko ciepłą kromkę posmaruj Smakowitą z masłem.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Cebulowe wianuszki ze słonecznikiem

Cebulowe wianuszki ze słoneczn…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bagietka z karmelizowanym porem i słonecznikiem
1

Bagietka z karmelizowanym pore…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Marchewkowe bułeczki
1

Marchewkowe bułeczki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pity z kukurydzą i szczypiorkiem

Pity z kukurydzą i szczypiorki…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb ogrodnika na zakwasie

Chleb ogrodnika na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb dyniowy na poolish. Po raz drugi
2

Chleb dyniowy na poolish. Po r…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze