Chleb orkiszowy z karmelizowanym porem
Po raz kolejny uświadamiam sobie, że chleby są jak żywe stworzenia. Miałam już z nimi wiele do czynienia. Nie mam pojęcia ile godzin spędziłam na ich przygotowywaniu i czekaniu aż wyrosną. A tu nagle taki jeden potrafi mi jeszcze zrobić niespodziankę.
Zostawiłam go dosłownie na półtorej godzinki i nie pilnowałam. Gdy wróciłam był już daleko nad foremką, a w piekarniku dalej rósł jak szalony. Na wszelki wypadek sprawdziłam, czy w opakowaniu dalej znajdują się drożdże, bo myślałam, że przez przypadek sypnęło mi się ich więcej. Otóż nie, wyrósł i już, dorodny i pyszny.
Dodatek karmelizowanego pora bardzo przypadł mi do gustu. Choć od razu muszę powiedzieć, że jest on nieco przytłaczający i sprawia, że chleb nie będzie pasował do wszystkiego. Dlatego właśnie dodałam go niewiele, dosłownie dla smaczku. Mam nadzieję, że i wam się spodoba.
Chleb orkiszowy z karmelizowanym porem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godz. 30 min. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 1 godz. 55 min. Porcje: 1 Składniki- 750 g mąki orkiszowej jasnej
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 30 g pora (biała część)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju
- 450 ml + 3 łyżki ciepłej wody
- Przygotuj karmelizowany por. Poszatkuj białą część, a następnie rozgrzej olej na patelni i podsmaż por aż się zeszkli. Dodaj cukier i 3 łyżki wody. Smaż aż woda wyparuje. Odstaw do ostygnięcia.
- Pomieszaj wszystkie składniki i karmelizowany por. Zagnieć ciasto.
- Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki.
- Zagniataj je chwilkę na następnie przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia 25-centymetrowej foremki.
- Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 25 minut, aż lekko zbrązowieje z góry.
- Odstaw do ostygnięcia.
- Jeszcze lekko ciepłą kromkę posmaruj Smakowitą z masłem.