Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy

Miałam mało czasu, ale starczyło go, by upiec chleb orkiszowy. Piekłam go z myślą o synku uczulonym na mleko. Chlebek jest smaczny. Bardzo pasuje do kanapek z pieczenią, którą piekłam ostatnio. :-)

Zdjęcie - Chleb orkiszowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb orkiszowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb orkiszowy

800 g mąki orkiszowej

7 g suchych drożdży (jeśli drożdże zwykłe, to 14 g i wtedy wpierw warto je rozpuścić w lekko ciepłej wodzie z łyżeczką cukru i zostawia się je pod przykryciem na 10 minut, przed połączeniem z mąką)

2 łyżki oliwy z oliwek

2 płaskie łyżeczki soli

600 ml lekko ciepłej wody

1 łyżka miodu

Makę mieszam z solą i drożdżami. Oliwę, miód i wodę mieszam w dzbanku i dolewam do mąki. Ciasto dokładnie wyrabiam przez ok. 7-8 mimt, jest klejące, ale nie należy dosypywać mąki.

Długą keksówkę lub dwie małe smaruję oliwą i przekładam ciasto. Przykrywam ściereczką i zostawiam na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Chleb piekę przez ok. 40 minut w 180 stopniach.

* źródło - blog Gotuję, bo lubię

Kategorie przepisów