Chleb orkiszowy
Miałam mało czasu, ale starczyło go, by upiec chleb orkiszowy. Piekłam go z myślą o synku uczulonym na mleko. Chlebek jest smaczny. Bardzo pasuje do kanapek z pieczenią, którą piekłam ostatnio. :-)
Chleb orkiszowy
800 g mąki orkiszowej
7 g suchych drożdży (jeśli drożdże zwykłe, to 14 g i wtedy wpierw warto je rozpuścić w lekko ciepłej wodzie z łyżeczką cukru i zostawia się je pod przykryciem na 10 minut, przed połączeniem z mąką)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 płaskie łyżeczki soli
600 ml lekko ciepłej wody
1 łyżka miodu
Makę mieszam z solą i drożdżami. Oliwę, miód i wodę mieszam w dzbanku i dolewam do mąki. Ciasto dokładnie wyrabiam przez ok. 7-8 mimt, jest klejące, ale nie należy dosypywać mąki.
Długą keksówkę lub dwie małe smaruję oliwą i przekładam ciasto. Przykrywam ściereczką i zostawiam na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Chleb piekę przez ok. 40 minut w 180 stopniach.
* źródło - blog Gotuję, bo lubię