Chleb ogrodnika na zakwasie
Czerwiec to czas kiedy działkowicze maja co robić w swoich ogródkach, a do domu wracają z pełnymi koszykami. Zatem to odpowiedni moment, aby podzielić się przepisem na okrągły chleb na zakwasie, do którego można przemycić sporo warzyw i ziół. U mnie była to bazylia i szczypiorek, a także tarta marchewka, rzodkiewki i cukinia. W podobnych proporcjach można upiec chleb z innymi warzywami, które można zetrzeć na tarce lub drobno pokroić ?
Czas całkowity: 4 godz 38 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 38 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 500 g
- letnia woda - 230 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- aktywnego zakwasu żytniego - 150 g
- garść posiekanych świeżych ziół - 1 szt.
- tartych warzyw (u mnie marchewka, rzodkiewki, cukinia) - 120 g
Potrzebne narzędzia:
- misa
- koszyk do wyrastania chleba
- waga kuchenna
- ściereczka
Przepis:
1. Warzywa ścieramy na tarce, zioła siekamy. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy warzywa, zioła, sól, aktywny zakwas.
2. Wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne (ok. 4 minuty).
3. Ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu. Po godzinie możemy ciasto wyrobić krótko raz jeszcze.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, delikatnie formujemy okrągły bochenek, Przekładamy go do koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką złączeniem ku górze. Przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny.
5. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Z wierzchu możemy je naciąć ostrym nożem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół, temperaturę 200 stopni i dopiekamy jeszcze 28 minut.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą