Chleb nocny na ciemnym piwie

Nie jestem piwoszem. To właściwie mało powiedziane, piwa po prostu nie cierpię. Do wielu rzeczy w dorosłym życiu zdążyłam się przekonać, jednak to mi po prostu nie podchodzi. Potrafię jednak docenić niezwykły charakter piwa jako dodatku w kuchni. Na piwie można stworzyć świetny sos (niektórzy nie wyobrażaliby sobie bez niego golonki czy kiełbasek), można też dodać je do pieczywa, o czym wielokrotnie próbowałyśmy wam przypomnieć. Jakiś czas temu zrobiłam piwnychleb bez zagniatania. Strasznie mi się spodobał, szczególnie jego miękkości i niespodziewane, wielkie dziurki. Dzisiaj więc postanowiłam nieco zmodyfikować przepis. Udało mi się stworzyć chleb, który urośnie w ciągu nocy (jego urok to niewielka ilość drożdży), nie wymaga zagniatania, a rano będzie przepysznym dodatkiem do naszego śniadania. Kto wie, może zagra nawet główną rolę?
Chleb nocny na ciemnym piwie
Autor: Tosia i Sliwka
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki suszonych drożdży
- 360 g ciemnego piwa
Instrukcja
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki.
- Zamieszaj łyżką aż ciasto będzie jednolite.
- Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej blaszki.
- Odstaw do wyrośnięcia na noc (ok. 8 godzin) pod przykryciem materiałowej szmatki.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw chleb do piekarnika i piecz ok. 25 minut.
- Wyjmij, ostudź.