Chleb nocny na ciemnym piwie

Chleb nocny na ciemnym piwie

Zdjęcie - Chleb nocny na ciemnym piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb nocny na ciemnym piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Nie jestem piwoszem. To właściwie mało powiedziane, piwa po prostu nie cierpię. Do wielu rzeczy w dorosłym życiu zdążyłam się przekonać, jednak to mi po prostu nie podchodzi. Potrafię jednak docenić niezwykły charakter piwa jako dodatku w kuchni. Na piwie można stworzyć świetny sos (niektórzy nie wyobrażaliby sobie bez niego golonki czy kiełbasek), można też dodać je do pieczywa, o czym wielokrotnie próbowałyśmy wam przypomnieć. Jakiś czas temu zrobiłam piwnychleb bez zagniatania. Strasznie mi się spodobał, szczególnie jego miękkości i niespodziewane, wielkie dziurki. Dzisiaj więc postanowiłam nieco zmodyfikować przepis. Udało mi się stworzyć chleb, który urośnie w ciągu nocy (jego urok to niewielka ilość drożdży), nie wymaga zagniatania, a rano będzie przepysznym dodatkiem do naszego śniadania. Kto wie, może zagra nawet główną rolę?

 

Chleb nocny na ciemnym piwie

Autor: Tosia i Sliwka

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 360 g ciemnego piwa

Instrukcja

  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki.
  2. Zamieszaj łyżką aż ciasto będzie jednolite.
  3. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej blaszki.
  4. Odstaw do wyrośnięcia na noc (ok. 8 godzin) pod przykryciem materiałowej szmatki.
  5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Wstaw chleb do piekarnika i piecz ok. 25 minut.
  7. Wyjmij, ostudź.

Kategorie przepisów