Chleb najprostszy z ziarenkami
Podchodziłam do niego dość sceptycznie - takie tam, bez wyrabiania, pewnie nie urośnie, albo jeszcze coś...
A niesłusznie...
Chlebek pyszny, podzielny (można nim obdarowywać - wychodzą dwie blaszki, jedna większa, druga mniejsza), długo zachowuje świeżość...
1 kg mąki tortowej
3/4 szklanki otrębów pszennych
3/4 szklanki siemienia lnianego
3/4 szklanki słonecznika łuskanego
3/4 szklanki dyni łuskanej
3/4 szklanki płatków owsianych
0,5 l wody gazowanej
0,5 l wody przegotowanej ciepłej
3 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
Zaczyn (zakwas) chlebowy (dałam pół szklanki).
Wszystko wymieszać. Odstawić na 2h.
Po 2h zaczerpnąć 3 łyżki zaczynu do lodówki (potrzebne na kolejne chlebki - ja tu nic nie odkładałam - mam zapas zakwasu),
resztę włożyć do dwóch keksówek na 10h. Przed pieczeniem wierzch
posmarować wodą.
Piec 1h15m w 180st C.