Chleb na owsiance

Chleb na owsiance
Wakacje się skończyły, czas urlopów tak jakby też ...więc też przyszła w końcu pora na wspólne Wypiekanie na śniadanie..no i wspólnie z innymi blogerkami w ten weekend pieczemy chleb na owsiance, przepis na chleb pochodzi z bloga Agnieszki.Chlebek jest bardzo prosty do zrobienia, a efekt jak widać..pyszny...ja robiłam prawie wszystko wg przepisu..ale zamiast do keksówek ciasto przełożyłam do tortownicy..ale to nie ważne jaki był kształt chleba, ważne ,że chleb był smaczny.
Chleb na owsiance razem ze mną piekły : Zdjęcie - Chleb na owsiance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2 bochenki w foremkach o wymiarach 11 x 20 cm [ u mnie tortownica]

Składniki:
  • 500 g białej mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki (4g) drożdży instant [ 20 g świeżych]

Owsianka:
  • 150 g drobnych płatków owsianych
  • 450 g wrzącej wody
  • 2 łyżki (30 g) miękkiego masła
  • 2 i 1/4 łyżeczki (13 g) soli
  • 1 i 1/2 łyżki (30 g) jasnego miodu
  • 175 ml mleka
Posypka:
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • masło i owsiane otręby do wysypania foremek
Mąkę wymieszać z drożdżami.Płatki owsiane zalać wrzątkiem. Natychmiast dodać do nich masło, miód i sól. Dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać mleko.Do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodać naszą owsiankę i wsypać mąkę wymieszaną z drożdżami [ wyrabiałam ręcznie]. Wyrabiać przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawić do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz.Foremki posmarować masłem i wysypać otrębami . Ciasto lekko spłaszczyć zwilżonymi dłońmi i wyłożyć do foremek (nie trzeba go formować). Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównać powierzchnię ciasta w foremkach i posypać mieszanką sezamu i płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepać posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawić foremki przykryte folią do drugiego rośnięcia, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, zajmuje to zwykle 20-30 min. Wstawić chlebki do zimnego piekarnika,nastawić temperaturę 200ºC i piec przez ok. 50 - 60 min.Wystudzić na kratce.
Zdjęcie - Chleb na owsiance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb na owsiance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb na owsiance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb na owsiance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb na owsiance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb na owsiance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb na owsiance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów