Chleb na kompocie z suszu

Chleb na kompocie z suszu

Zdjęcie - Chleb na kompocie z suszu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Święta,  Święta i po Świętach:) Jak co roku, niespodziewanie skończył się piękny czas lenistwa i obżarstwa. Choć u mnie to drugie wcale nie dominowało. Starałam się spożywać małe porcje, nawet nie powąchałam deseru i wyszłam z tego świątecznego czasu zwycięską ręką.

Choćby się nawet chciało potratować Boże Narodzenie bardzo minimalistycznie, zawsze zostaną nam jakieś resztki. To chyba nieuniknione. Ale nie ma co się nad nimi załamywać, przecież nie ma takiej rzeczy, której nie dałoby się dodać do chleba:) (no może to przesadzone teoria). Na pewno nie należy do nich kompot z suszu.

Kiedyś przeze mnie znienawidzony, jak chyba przez większość dzieci, za to uwielbiany, gdy tylko osiągnęłam dorosłość. Do pewnych smaków trzeba po prostu dojrzeć. Zawsze towarzyszy nam na wigilijnym stole i choć wiele osób się nim raczy, zdarza się, że trochę zostanie nam na po Świętach. Taką właśnie resztkę kompotu zdecydowałam się dodać do mojego dzisiejszego chleba.

Smakuje świetnie, kompot dodaje mu słodyczy, a ja pozwoliłam sobie jeszcze na mały dodatek idealnie pasujących suszonych śliwek.

Chleb na kompocie z suszu Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 2 godz. 25 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g suszonych śliwek
  • 380 ml ciepłego kompotu z suszu

Instrukcja
  1. Poszatkuj suszone śliwki.
  2. Wszystkie składniki połącz ze sobą aby stworzyły jednolite ciasto. Zagniataj następnie ciasto przez kilka minut.
  3. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremce. Uklep ciasto w formie.
  4. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 h.
  5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 25 minut aż chleb zbrązowieje z góry.
  7. Wyjmij z foremki i papieru i wystudź.

3.1.09

Kategorie przepisów