Chleb na kefirze

Chleb na kefirze
Zdjęcie - Chleb na kefirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb na kefirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio zainteresowałam się głębiej chlebem kaszubskim. Tak jak już pisałam, tworzenie tego chleba odbywa się z udziałem ziemniaków i co do zasady zsiadłego mleka, a czasem kefiru. Ja mój chleb stworzyłam właśnie na kefirze i byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. Dlatego uznałam, że kefir przetestuję jeszcze w innych konfiguracjach. Na pierwszy rzut poszedł chleb z kefirem na drożdżach, czyli dużo łatwiejsza forma, nie wymagająca posiadania aktywnego żytniego zakwasu.

Jaki jest ten bochenek? Niezwykle miękki i delikatny. Po prostu fantastyczny. W szczególności, gdy niecierpliwie kroi się jeszcze ciepły!

Zdjęcie - Chleb na kefirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb na kefirze Autor: Tosia i Sliwka Czas przygotowania: 3 godz Czas pieczenia: 30 min Calkowity czas: 3 godz 30 min Porcje: 1 Składniki
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g kefiru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 125 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę, sól i drożdże.
  2. Wlej kefir i zacznij zagniatać ciasto.
  3. Zagniataj ciasto i powoli dolewaj wodę.
  4. Zagniataj i dolewaj aż zagniatane ciasto uzyska jednolitą, odchodzącą od rąk konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  5. Prostokątną formę o długości 20 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia. Umieść w niej ciasto i uklep.
  6. Formę przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny. Ciasto powinno w tym czasie znacznie wyrosnąć.
  7. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wstaw wyrośnięte ciasto chlebowe i piecz ok. 25-30 minut aż zbrązowieje z góry.
  9. Wyjmij chleb z formy i papieru i odstaw do wystygnięcia.

Kategorie przepisów