Chleb na kefirze
Ostatnio zainteresowałam się głębiej chlebem kaszubskim. Tak jak już pisałam, tworzenie tego chleba odbywa się z udziałem ziemniaków i co do zasady zsiadłego mleka, a czasem kefiru. Ja mój chleb stworzyłam właśnie na kefirze i byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. Dlatego uznałam, że kefir przetestuję jeszcze w innych konfiguracjach. Na pierwszy rzut poszedł chleb z kefirem na drożdżach, czyli dużo łatwiejsza forma, nie wymagająca posiadania aktywnego żytniego zakwasu.
Jaki jest ten bochenek? Niezwykle miękki i delikatny. Po prostu fantastyczny. W szczególności, gdy niecierpliwie kroi się jeszcze ciepły!
Chleb na kefirze Autor: Tosia i Sliwka Czas przygotowania: 3 godz Czas pieczenia: 30 min Calkowity czas: 3 godz 30 min Porcje: 1 Składniki- 450 g mąki pszennej chlebowej
- 150 g kefiru
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 125 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę, sól i drożdże.
- Wlej kefir i zacznij zagniatać ciasto.
- Zagniataj ciasto i powoli dolewaj wodę.
- Zagniataj i dolewaj aż zagniatane ciasto uzyska jednolitą, odchodzącą od rąk konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
- Prostokątną formę o długości 20 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia. Umieść w niej ciasto i uklep.
- Formę przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny. Ciasto powinno w tym czasie znacznie wyrosnąć.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw wyrośnięte ciasto chlebowe i piecz ok. 25-30 minut aż zbrązowieje z góry.
- Wyjmij chleb z formy i papieru i odstaw do wystygnięcia.