Chleb na hummusie

Chleb na hummusie

Zdjęcie - Chleb na hummusie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jaki jest najlepszy i najszybszy pomysł na wieczór? Oczywiście hummus!

Gdy wiem, że zaraz przyjdą do mnie goście, a nie mam czasu przygotować się kulinarnie na spotkanie, szybko miksuje ciecierzycę z pastą z sezamu tahini, kroję kromki chleba, lub warzywa w słupki i mam gotową kolację. To taki dip, który nie zawiedzie nikogo i zadowoli każdego, gdyż można go stosować praktycznie przy każdej diecie. Krojąc po raz kolejny kromki na grzanki do mojego hummusu, pomyślałam sobie- a czemu by go nie dodać po prostu do chleba na etapie jego przygotowywania? To było już jakiś czas temu, a pomysł kiełkował w głowie.

Kiedy więc nadeszła kolejna niespodziewana okazja, oprócz tradycyjnej porcji dla gości, przygotowałam też dodatkową, którą dodałam prosto do chleba. Efekt był naprawdę świetny, jeśli jesteście fanami hummusu, na pewno wam zasmakuje!

Bardzo wiele hummusów, w różnych smakach możecie kupić w sklepach. Ja korzystałam z domowej wersji z bakłażanem,  z tego przepisu.

Chleb na hummusie Autor: Sliwka Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 4 godz. 30 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 200 g hummusu
  • 115 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 175 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Do dużej miski wrzuć hummus. Dodaj pozostałe składniki poza wodą i wymieszaj.
  2. Powoli zacznij wlewać wodę i zagniatać ciasto. Wlewaj i zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą, nielepiącą się do rąk konsystencję.
  3. Konsystencja może różnić się ze względu na konsystencję hummusu, więc porcja jest orientacyjna. Najlepiej pilnować, aby ciasto osiągnęło odpowiednią konsystencję i w zależności od tego dolać wodę, lub użyć jej mniej.
  4. Uformuj z ciasto okrągły bochenek i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj ciasto materiałową szmatką.
  5. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 4 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  7. Wstaw blachę do piekarnika (bez szmatki) i piecz ok. 30 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w ciasto długiej wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
  8. Odstaw do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce (aby ciasto nie zaparzyło się od spodu).

3.1.09

Kategorie przepisów