Chleb mleczny z makiem
We wprowadzeniu do przepisu na mleczny chleb obiecałam, że to nie ostatni eksperyment z wykorzystaniem mleka w przepisie na domowe wypieki. Jako, że jestem słowną osobą, czas na kolejny przepis!
Mleczny chleb z pewnym dodatkiem…
Jest delikatny, chrupiący, a przy tym wilgotny w środku. Roboczo nazwałam go pieguskiem.
Nazwa piegusek pojawiła się nie bez powodu, bowiem chlebek ten posiada czarne piegi, dzięki ziarenkom maku.
Dlatego na pewno skusi się na niego każdy wielbiciel maku. Może też przekonam tych, którzy lubią chleby pieczone na mleku?:)
Ja zdecydowanie należę do tych osób.
Chleb mleczny z makiem Drukuj Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 hours Czas pieczenia: 35 mins Całkowity czas: 2 hours 35 mins Porcje: 1 Składniki- 450 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 200 ml letniego mleka (1,5%)
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki mąki + łyżka
- Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z 3 łyżkami maku. Dodajemy drożdże, cukier i sól.
- Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem. Po kilku minutach powinno osiągnąć formę elastycznej kuli. Jeśli ciasto lepi się do rąk, należy podsypać jeszcze mąką.
- Formujemy okrągły bochenek z ciasta i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 1h i 45 minut w ciepłym miejscu.
- Po wyrośnięciu chleba, nacinamy go ostrym nożem z wierzchu (widoczne na zdjęciu). Do powstałych szczelin wsypujemy mak.
- Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, z opcją góra+dół. Chleb pieczemy 25 minut, następnie zmniejszamy do 200 i dopiekamy 10 minut. Upieczony chleb będzie rumiany.
- Przed podaniem studzimy chleb na kuchennej kratce.