Chleb mieszany z trzech mąk

Chleb mieszany z trzech mąk




Zdjęcie - Chleb mieszany z trzech mąk - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb i pieczywo jest tym produktem, którego można przygotować w rozmaity sposób. Za każdym razem jest inny i dlatego smakuje za każdym razem inaczej ale tak samo pysznie. Tym razem przygotowaliśmy chleb z mąk mieszanych: żytniej, przennej chlebowej i orkiszowej.

Składniki:

zakwas pszenny 75 g

mąka pszenna 350 g

mąka orkiszowa 150 g

mąka żytnia 100 g

woda 350 g

sól 10 g

drożdże 3 g

cukier szczypta

Przygotowanie:

Mąki wsyp do miski i dodaj wodę. odstaw na 20 min (tzw. autoliza). Przełóż masę do miksera, dodaj zakwas drożdże sól i cukier. Miksuj na wolnych obrotach 5 min. Po wstępnym wymieszaniu zwiększ obroty i miksuj kolejne 5-7 min. W miarę potrzeby, w trakcie mieszania, dodawaj odpowiednio wody aby uzyskać odpowiednia konsystencje. Ciasto nie powinno być za sztywne. Po wymieszaniu przykryj miskę lub dzieżę aby ciasto nie wysychało i odstaw do wyrośnięcia na 40 min. Złóż ciasto z czterech stron naciągając każdy bok do góry i do środka. Przykryj i odstaw na 50 min do wyrośnięcia.

Wyjmij ciasto na blat i uformuj kule delikatnie wyrabiając dosłownie 1-2 min. Odstaw na 30 min. Po tym czasie uformuj bochenek i przełóż do koszyka wzrostowego obficie wysypanego mąką. Włóż całość do worka foliowego aby chleb nie wysychał i wstaw do lodówki na 8-12 godz. Wyjmij ciasto z lodówki i odczekaj 1,5 godz. do 2 godz. . Ciasto się ogrzeje. Kontroluj wyrośniecie aby po włożeniu do piekarnika chleb miał jeszcze sile rosnąć. Wyłóż delikatnie bochenek z koszyka zrób nacięcia i włóż do piekarnika nagrzanego do 240 st. Wstaw do piekarnika naczynie żaroodporne z wrzątkiem aby parowała woda i pozwalała chlebowi dalej rosnąć . Piecz 45-50 min.



Kategorie przepisów