Chleb maślankowy na zakwasie
Maślanka wyjątkowo smakuje latem gdy popijam nią ziemniaki posypane koperkiem z jajkiem sadzonym. Ale zimą również świetnie się sprawdza w kuchni jako dodatek do ciasta chlebowego na zakwasie. Dzięki temu wypiek ma sprężysty miąższ.
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 600 g
- letnia woda - 250 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- aktywnego zakwasu żytniego - 150 g
- jogurtu naturalnego - 250 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas, maślankę i sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowaną kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Odgazowujemy ciasto i składamy je tworząc kształtną kulę. Przekładamy ją do wiklinowego koszyka posypanego mąką, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy metodą góra-dół przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą Pajdą 4 ziarna.