Chleb kubański (Pan cubano)
Tradycyjny chleb kubański (pan cubano) to biała pół-bagietka z niewielkim dodatkiem smalcu. Ta pyszna, delikatna, biała bułka używana jest do, przez wielu uważanej za najlepszą na świecie kanapki kubańskiej. Kanapka składa się z pokrojonej szynki, sera, pikli i musztardy. Jej kluczowym składnikiem jest jednak perfekcyjny chleb. I właśnie ten idealny chleb sprawia, że sama kanapka jest na całym świecie uznawana ze genialną.
Jestem wielką fanką idealnych kanapek. Cały czas szukam mojej ulubionej, pakując w nią moje ukochane składniki. Wciąż poszukuję i dlatego postanowiłam zrobić wychwalany pod niebiosa chleb kubański, aby przekonać się, czy to właśnie TO. Nie można zaprzeczyć. Ten chleb jest naprawdę wyjątkowy. Jego miąższ jest niezwykle delikatny, a skórka niesamowicie chrupiąca.
Chleb kubański (Pan cubano) #ratingval# z #reviews# ocen Drukuj Author: Śliwka Prep time: 10 hours Cook time: 20 mins Total time: 10 hours 20 mins Serves: 2 Ingredients- 230 + 200 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka smalcu
- Połącz ze sobą w misce mąkę (230g), drożdże i wodę. Mieszanina powinna mieć lepką, lejącą konsystencję.
- Odłóż w temperaturze pokojowej, w misce przykrytej folią aluminiową na ok. 8 godzin (najlepiej na noc).
- Po upływie tego czasu dodaj sól, smalec i 200 dodatkowych gramów mąki. Wymieszaj aż masa nabierze elastycznej, odchodzącej od ręki konsystencji.
- Zagniataj dodatkowo przez 5 minut.
- Wstaw ciasto do miski i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
- Po upływie tego czasu uformuj z ciasta dwie pół-bagietki i odłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze na kolejne 45 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Po upływie czasu wyrastania wstaw bułki do piekarnika i piecz przez 20 min. aż zbrązowieją.