Chleb kubański (Pan cubano)

Zdjęcie - Chleb kubański (Pan cubano) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tradycyjny chleb kubański (pan cubano) to biała pół-bagietka z niewielkim dodatkiem smalcu. Ta pyszna, delikatna, biała bułka używana jest do, przez wielu uważanej za najlepszą na świecie kanapki kubańskiej. Kanapka składa się z pokrojonej szynki, sera, pikli i musztardy. Jej kluczowym składnikiem jest jednak perfekcyjny chleb. I właśnie ten idealny chleb sprawia, że sama kanapka jest na całym świecie uznawana ze genialną.

Zdjęcie - Chleb kubański (Pan cubano) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jestem wielką fanką idealnych kanapek. Cały czas szukam mojej ulubionej, pakując w nią moje ukochane składniki. Wciąż poszukuję i dlatego postanowiłam zrobić wychwalany pod niebiosa chleb kubański, aby przekonać się, czy to właśnie TO. Nie można zaprzeczyć. Ten chleb jest naprawdę wyjątkowy. Jego miąższ jest niezwykle delikatny, a skórka niesamowicie chrupiąca.

Chleb kubański (Pan cubano) #ratingval# z #reviews# ocen Drukuj Author: Śliwka Prep time: 10 hours Cook time: 20 mins Total time: 10 hours 20 mins Serves: 2 Ingredients
  • 230 + 200 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka smalcu
Instructions
  1. Połącz ze sobą w misce mąkę (230g), drożdże i wodę. Mieszanina powinna mieć lepką, lejącą konsystencję.
  2. Odłóż w temperaturze pokojowej, w misce przykrytej folią aluminiową na ok. 8 godzin (najlepiej na noc).
  3. Po upływie tego czasu dodaj sól, smalec i 200 dodatkowych gramów mąki. Wymieszaj aż masa nabierze elastycznej, odchodzącej od ręki konsystencji.
  4. Zagniataj dodatkowo przez 5 minut.
  5. Wstaw ciasto do miski i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
  6. Po upływie tego czasu uformuj z ciasta dwie pół-bagietki i odłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze na kolejne 45 minut.
  7. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  8. Po upływie czasu wyrastania wstaw bułki do piekarnika i piecz przez 20 min. aż zbrązowieją.

Przepisy z tych kategorii

Chleb naan prażony na patelni
2

Chleb naan prażony na patelni

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Chlebki naan z curry

Chlebki naan z curry

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bánh mì – wietnamska bagietka

Bánh mì – wietnamska bagietka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Lavash II
1

Lavash II

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pita

Pita

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny