Chleb kminkowy na jogurcie
Zaczęła się jesień i automatycznie mój organizm przestawia się na inne smaki. Napoje na lodzie, zimne desery i przystawki to już przeszłość. Sięgając po menu szukam czegoś ciepłego, rozgrzewającego, o mocnych aromatach.
Taki jest kminek. Choć nielubiany przez wielu, ma prawdziwych fanów. Ja należę właśnie do nich. Uważam, że to jedna z lepszych przypraw jaka współgra z chlebem. Z powodzeniem zastępuje wszystkie zioła i dodatki, bo jest tak aromatyczny, że właściwie poza nim, chleba nie trzeba specjalnie czymkolwiek doprawiać.
Miałam ochotę na chleb razowy, użyłam więc mąki pszennej razowej pół na pół ze zwykłą mąką chlebową. Zwykle postępuję w ten sposób, gdyż ciasto 100% razowe jest ciężkie do zagniatania. Dzięki temu też sam chleb jest lżejszy, a delikatności dodatkowo dodaje mu jogurt.
Chleb kminkowy na jogurcie Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz Czas pieczenia: 30 min Calkowity czas: 2 godz 30 min Porcje: 1 Składniki- 250 g mąki pszennej razowej
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki kminku (całego)
- 50 g pestek dyni
- 200 ml ciepłej wody
- Pomieszaj suche składniki- mąki, drożdże, sól, kminek i pestki dyni.
- Dolej jogurt i zacznij zagniatać ciasto.
- Powoli dolewaj wodę, cały czas zagniatając ciasto aż osiągnie elastyczną konsystencję i nieco zmięknie.
- Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
- Foremkę o długości 15 cm wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp otrębami.
- Umieść ciasto w foremce i uklep. Przykryj foremkę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
- Przed upływem tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw foremkę z ciastem chlebowym do piekarnika i piecz ok. 25-30 minut aż ciasto zbrązowieje z góry.
- Ciepłą jeszcze kromkę posmaruj Smakowitą de Luxe.