Chleb kminkowy na jogurcie

Zdjęcie - Chleb kminkowy na jogurcie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb kminkowy na jogurcie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zaczęła się jesień i automatycznie mój organizm przestawia się na inne smaki. Napoje na lodzie, zimne desery i przystawki to już przeszłość. Sięgając po menu szukam czegoś ciepłego, rozgrzewającego, o mocnych aromatach.

Taki jest kminek. Choć nielubiany przez wielu, ma prawdziwych fanów. Ja należę właśnie do nich. Uważam, że to jedna z lepszych przypraw jaka współgra z chlebem. Z powodzeniem zastępuje wszystkie zioła i dodatki, bo jest tak aromatyczny, że właściwie poza nim, chleba nie trzeba specjalnie czymkolwiek doprawiać.

Zdjęcie - Chleb kminkowy na jogurcie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miałam ochotę na chleb razowy, użyłam więc mąki pszennej razowej pół na pół ze zwykłą mąką chlebową. Zwykle postępuję w ten sposób, gdyż ciasto 100% razowe jest ciężkie do zagniatania. Dzięki temu też sam chleb jest lżejszy, a delikatności dodatkowo dodaje mu jogurt.

Chleb kminkowy na jogurcie Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz Czas pieczenia: 30 min Calkowity czas: 2 godz 30 min Porcje: 1 Składniki
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki kminku (całego)
  • 50 g pestek dyni
  • 200 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Pomieszaj suche składniki- mąki, drożdże, sól, kminek i pestki dyni.
  2. Dolej jogurt i zacznij zagniatać ciasto.
  3. Powoli dolewaj wodę, cały czas zagniatając ciasto aż osiągnie elastyczną konsystencję i nieco zmięknie.
  4. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  5. Foremkę o długości 15 cm wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp otrębami.
  6. Umieść ciasto w foremce i uklep. Przykryj foremkę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
  7. Przed upływem tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wstaw foremkę z ciastem chlebowym do piekarnika i piecz ok. 25-30 minut aż ciasto zbrązowieje z góry.
  9. Ciepłą jeszcze kromkę posmaruj Smakowitą de Luxe.

Przepisy z tych kategorii

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka