Chleb kielecki
 
             
 
 Przaśny, wyrazisty w smaku domowy chlebek z dodatkiem kefiru. Bardzo zdrowy i sycący. Zachęcam do upieczenia, pracy z nim niedużo, świetnie nadaje się do wyrastania w koszyku:).
 
  
 
 / przepis pochodzi od Tatter, składniki na 1 bochenek/ 
 - 200g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę ( nie w malakserze!) - 200g mąki żytniej chlebowej (białej) - 300g białej pszennej mąki chlebowej wysokobiałkowej ( użyłam luksusowej typ 550) - 6 łyżek żytniego zakwasu razowego aktywnego, 130% hydracji
- 1 łyżka soli
- 200g zsiadłego mleka bądź maślanki 
 
 Ziemniaki wymieszać ze zsiadłym mlekiem i zakwasem.
 Zostawić na 12 godzin, szczelnie przykryte w temperaturze pokojowej.
 Następnie dodać obie mąki i sól i wyrobić gładkie, odrobinę lepkie ciasto (13 minut).
 Fermentacja trwa ok. 3 1/2 godziny, w czasie której ciasto złożyć należy dwukrotnie.
 Potem zawinąć owalny bochenek i złączeniem do góry, umieścić go w koszu.
 Chleb wyrasta nieco ponad godzinę.
 Przed wsunięciem bochenka do pieca, wierzch naciąć.
 Piec z parą, 15 minut w 250C, później kolejne 30 minut (bez pary), zmniejszając temperaturę do 200C. Smacznego! 
 
 
 
  
 
 Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
 
 ______________________________♥____________________________
 
            