CHLEB KIELECKI

CHLEB KIELECKI

Zdjęcie - CHLEB KIELECKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bardzo zaciekawił mnie ten przepis na chleb kielecki z Weekendowej Piekarni po godzinach. Nigdy wcześniej nie piekłam niczego na ziemniaczano-maślankowym zaczynie i nie mogłam się doczekać , kiedy spróbuję efektu końcowego. A ten przeszedł moje najśmielsze oczekiwania - chlebek okazał się fantastyczny ! Miał cienką skórkę , wilgotny , dosyć zwarty , ale sprężysty miąższ i cudowny smak. Zakochałam się w nim od pierwszego upieczenia ;-)

Składniki:
- 200 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę (zmielonych)
- 200 g mąki żytniej białej (lub średniej)
- 300 g białej pszennej mąki chlebowej wysokobiałkowej (np. Manitoby)
- 6 łyżek aktywnego żytniego zakwasu razowego , 130% hydracji
- 1 łyżka soli
- 200 g maślanki (zsiadłego mleka)

Ziemniaki wymieszać z maślanką i zakwasem. Zostawić szczelnie przykryte na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Następnie dodać obie mąki i sól , wyrobić gładkie, odrobinę lepkie ciasto (13 minut). Fermentacja trwa ok. 3 i 1/2 godziny, w czasie której ciasto należy złożyć dwukrotnie. Potem uformować owalny bochenek i umieścić go w koszu złączeniem do góry. Zostawić do wyrośnięcia na nieco ponad godzinę.
Przed wsunięciem bochenka do pieca, wierzch naciąć. Piec z parą 15 minut w 250 st.C, później kolejne 30 minut już bez pary , zmniejszając temperaturę do 200 st.C.

Zdjęcie - CHLEB KIELECKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów