Chleb kaszubski

Zdjęcie - Chleb kaszubski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb kaszubski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Myślę, że każdy mieszkający w Trójmieście człowiek ma wielką słabość do Kaszub. Są tak niedaleko, że prawie każdy ma tam swoje miejsce, w którym spędza wakacje i weekendy. Mam i ja.

Kaszuby kocham od dziecka całym sercem. W moim miejscu (którego szczegółowych współrzędnych nie zdradzę) znam każdy centymetr lasu, każde jezioro i każdy potencjalny obszar na grzybobranie. Wycieczki w to miejsce są dla mnie czystą rozkoszą.

Zdjęcie - Chleb kaszubski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na cześć Kaszub postanowiłam upiec chleb zwany kaszubskim. Możecie go znaleźć w wielu piekarniach pod taka właśnie nazwą. Charakteryzuje się dodatkiem ziemniaków, które sprawiają, że przez długi czas utrzymuje świeżość i tradycyjnie zsiadłego mleka. Ja zamiast niego dodałam kefir, który sprawdził się świetnie.

Chleb kaszubski Autor: Sliwka Czas przygotowania: 4 godz Czas pieczenia: 40 min Calkowity czas: 4 godz 40 min Porcje: 1 Składniki
  • 250 g młodych ziemniaków
  • 100 g kefiru
  • 130 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 230 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Ziemniaki ugoruj w osolonej wodzie. Możesz je trochę przegotować, aby były bardzo miękkie.
  2. Do dużej miski wrzuć ziemniaki i rozgnieć je na gładką masę.
  3. Dodaj kefir, zakwas i sól i dobrze wymieszaj.
  4. Dodaj mąki i zacznij zagniatać chleb.
  5. Powoli dodawaj ciepłą wodę, cały czas zagniatając aż ciasto uzyska jednolitą i elastyczną konsystencję.
  6. Wyłóż 20 centymetrową, prostokątną formę do pieczenia papierem do pieczenia. Umieść w niej ciasto i uklep.
  7. Przykryj ciasto materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4 godziny.
  8. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  9. Piecz chleb ok. 40 minut, a żeby sprawdzić jego gotowość, wsadź do niego drewniany patyczek. Jeśli nie przyklei się do niego ciasto, oznacza to, że chleb jest gotowy.
  10. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.

Przepisy z tych kategorii

Zupa ziemniaczana
1

Zupa ziemniaczana

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo
2

Pierożki empanadas z ziemniaka…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Tarta z nadzieniem z batatów
2

Tarta z nadzieniem z batatów

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ziemniaki po grecku
1

Ziemniaki po grecku

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Aloo gobi - kalafior smażony z ziemniakami

Aloo gobi - kalafior smażony z…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo
2

Pierożki empanadas z ziemniaka…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bezy kokosowe z migdałami
1

Bezy kokosowe z migdałami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Krucha tarta z jabłkami

Krucha tarta z jabłkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit