Chleb kaszubski
Myślę, że każdy mieszkający w Trójmieście człowiek ma wielką słabość do Kaszub. Są tak niedaleko, że prawie każdy ma tam swoje miejsce, w którym spędza wakacje i weekendy. Mam i ja.
Kaszuby kocham od dziecka całym sercem. W moim miejscu (którego szczegółowych współrzędnych nie zdradzę) znam każdy centymetr lasu, każde jezioro i każdy potencjalny obszar na grzybobranie. Wycieczki w to miejsce są dla mnie czystą rozkoszą.
Na cześć Kaszub postanowiłam upiec chleb zwany kaszubskim. Możecie go znaleźć w wielu piekarniach pod taka właśnie nazwą. Charakteryzuje się dodatkiem ziemniaków, które sprawiają, że przez długi czas utrzymuje świeżość i tradycyjnie zsiadłego mleka. Ja zamiast niego dodałam kefir, który sprawdził się świetnie.
Chleb kaszubski Autor: Sliwka Czas przygotowania: 4 godz Czas pieczenia: 40 min Calkowity czas: 4 godz 40 min Porcje: 1 Składniki- 250 g młodych ziemniaków
- 100 g kefiru
- 130 g aktywnego zakwasu żytniego
- 150 g mąki żytniej razowej
- 300 g mąki żytniej typ 720
- 2 łyżeczki soli
- ok. 230 ml ciepłej wody
- Ziemniaki ugoruj w osolonej wodzie. Możesz je trochę przegotować, aby były bardzo miękkie.
- Do dużej miski wrzuć ziemniaki i rozgnieć je na gładką masę.
- Dodaj kefir, zakwas i sól i dobrze wymieszaj.
- Dodaj mąki i zacznij zagniatać chleb.
- Powoli dodawaj ciepłą wodę, cały czas zagniatając aż ciasto uzyska jednolitą i elastyczną konsystencję.
- Wyłóż 20 centymetrową, prostokątną formę do pieczenia papierem do pieczenia. Umieść w niej ciasto i uklep.
- Przykryj ciasto materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4 godziny.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Piecz chleb ok. 40 minut, a żeby sprawdzić jego gotowość, wsadź do niego drewniany patyczek. Jeśli nie przyklei się do niego ciasto, oznacza to, że chleb jest gotowy.
- Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.