Chleb jesienny z ziarnami
Co jest kwintesencją jesieni? Dynia? Gruszka? Jabłka? Korzenne, rozgrzewające przyprawy? Trudno stwierdzić jednoznacznie. Dzisiaj zaplanowałam sobie iście jesienny chleb. Zapytałam więc was na facebooku co do niego dodać. Były głosy, że dynię, padł pomysł z żurawiną i pochwała dla korzennych przypraw. Postanowiłam to wszystko wykorzystać i stworzyć prawdziwy jesienny bochenek.
Dynię potraktowałam nieco inaczej, bo zamiast puree dodałam dyniowe pestki. I pestki słonecznika też miały swój udział. Za namową jednej z czytelniczek popędziłam do sklepu po suszoną żurawinę, pokroiłam moje ulubione w tym jesiennym czasie jabłka oraz pozwoliłam sobie na nieco dodającego korzennej nuty cynamonu.
Chleb jest niezwykle prosty, bo nie wymaga od nas zbyt wiele wysiłku. Ot jedno zagniatanie i wsadzenie do foremki. W zamian możemy nasz dom wypełnić pięknym, korzennym zapachem, a nasze podniebienia radością. I do tego jedynie na drożdżach, więc może go zrobić naprawdę każdy!
Chleb jesienny z ziarnami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. 30 min. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 2 godz. 55 min. Porcje: 1 Składniki- 550 g mąki pszennej razowej
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g pestek dyni
- 100 g pestek słonecznika
- 2, 5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cynamonu
- 70 g pokrojonego w kostkę jabłka
- 70 g suszonej żurawiny
- 450 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą w misce wszystkie składniki. Zagnieć ciasto.
- Ciasto powinno być jednolite, ale nieco klejące. Zagniataj kilka minut, aby składniki się lepiej połączyły.
- Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremki. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2,5 godziny.
- Po upływie tego czasu ciasto powinno podnieść się ponad foremkę.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 30 minut.
- Wyjmij ciasto z foremki i ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.