Chleb jabłkowy
Oto przepis nowy na jesienny chleb jabłkowy. Być może będziecie w szoku, bo zamiast wody do ciasta dodałam jabłkowego soku. Jabłka kawałeczki znajdziecie też w miąższu każdej kromeczki.
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 400 g
- letnia woda - 100 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 100 g
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- jabłko - 1 szt.
- soku jabłkowego - 250 ml
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, pokrojone w kostkę jabłko (zostawiamy plaster do ozdoby), sól. W rondlu podgrzewamy sok z rozcieńczony wodą. Wlewamy letnią wodę z sokiem i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Keksówkę (12x24 cm) wykładamy pergaminem. Zwilżamy dłonie wodą, przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy i dekorujemy jabłkiem. Tak przygotowane ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h.
3. Chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.