Chleb guacamole
Guacamole to pyszna pasta z awokado. Najpopularniejszym sposobem jej przygotowania jest rozgniecenie bardzo dojrzałego awokado i pomieszanie go z limonką (ja często używam też cytryny), czosnkiem i przyprawami. Popularne jest też miksowanie pasty z różnymi świeżymi ziołami, czy dodawanie do niej pomidorów. Takie właśnie lubię najbardziej, choć czasem zamiast wkroić pomidora do pasty, lubię po prostu położyć na nią kilka plasterków.
Wiele osób nie lubi awokado i trochę potrafię to zrozumieć. Samo w sobie bowiem jest raczej bez smaku, zupełnie mdłe i nijakie. Jednak już po posoleniu i dodaniu soku z limonki czy cytryny nabiera odpowiedniego charakteru. Można się od niego uzależnić!
Awokado lubi również zaskoczyć kulinarnie. Gdy jakiś czas temu przygotowałam brownie z awokado, okazało się że nadało ciastu wyjątkowej konsystencji. Na to samo liczyłam przygotowując na zakwasie chleb guacamole. No i miałam rację! Jest przepyszny i miękki!
Chleb gucamole Autor: Sliwka Czas przygotowania: 10 godz. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 10 godz. 35 min. Porcje: 1 Składniki- Guacamole:
- 1 małe dojrzałe awokado (120 g miąższu)
- sok z połowy cytryny
- pół ząbka czosnku
- tabasco
- sól, pieprz
- Zaczyn:
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka zakwasu pszennego
- 150 ml ciepłej wody
- Ciasto chlebowe:
- całe guacamole
- cały zaczyn
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki soli
- ok. 200 ml ciepłej wody
- Przygotuj zaczyn. Pomieszaj ze sobą składniki w misce i przykryj ją folią aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin.
- Gdy zaczyn jest już gotowy przygotuj guacamole. Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ. Umieść miąższ w miseczce.
- Do miąższu dodaj przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, sok z cytryny, trochę tabasco, sól i pieprz. Jeśli wyszło ci więcej niż 120 g, zachęcam do zostawienia sobie na później, na kanapkę.
- W dużej misce pomieszaj wszystkie składniki na ciasto chlebowe oprócz wody.
- Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odklejać się od rąk. Porcja to około 200 ml, ale lepiej sugerować się konsystencją, gdyż dużo zależy od indywidualnej konsystencji guacamole.
- Od momentu osiągnięcia odpowiedniej konsystencji zagniataj jeszcze kilka minut.
- Koszyk do wyrastania chleba lub miseczkę wyłóż materiałową szmatką i obsyp ją mąką. Umieść ciasto w koszu/ w miseczce.
- Wystającymi częściami szmatki przykryj chleb i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4 godziny.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Przełóż chleb na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykrywając go blachą i odwracając do góry nogami.
- Piecz ok. 35 minut aż mocno zbrązowieje.
- Odstaw do wystygnięcia.