Chleb gruszkowy z imbirem

Zdjęcie - Chleb gruszkowy z imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb gruszkowy z imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Pamiętacie Bagietkę zimową?  Ja wspominam ją z utęsknieniem.

Zdjęcie - Chleb gruszkowy z imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nazwałam ją zimową ze względu na zimowe, rozgrzewające smaki, które w niej dominowały. No i wykrakałam. Gdy zajadałam się tą bagietką z moim ulubionym twarogiem i domowymi powidłami, spadł pierwszy śnieg. Co za symbolika! A dlaczego wspominam bagietkę? Bo pamiętam, że zdziwiłam się jak świetnym dodatkiem do chleba okazał się imbir. Nigdy wcześniej, ani nigdy po wspomnianej bagietce nie używałam go do pieczywa.

Zdjęcie - Chleb gruszkowy z imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wspomnienia wróciły, a ja wracam do imbiru. Ty razem w połączeniu z gruszkowym puree, które dodaje całości nieco słodyczy. Uwielbiam takie owocowo-imbirowe połączenia. Czy w bagietce, czy w idealnym, okrągłym bochenku.

Zdjęcie - Chleb gruszkowy z imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb gruszkowy z imbirem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz Czas pieczenia: 25 min Calkowity czas: 2 godz 25 min Porcje: 1 Składniki
  • (mój kubek ma 300 ml)
  • 2 kubki mąki pszennej chlebowej
  • 1 duża gruszka (ok. 0,5 kubka puree gruszkowego)
  • 2 łyżeczki drożdży
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • ok. 0,5 kubka ciepłej wody
Instrukcja
  1. Przygotuj gruszkowe puree. Obierz dużą gruszkę ze skórki, wyjmij gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Wrzuć je do garnka, wlej pół kubka wody i zagotuj. Gotuj aż woda wyparuje. W tym czasie gruszki powinny się rozgotować i stworzyć mus.
  2. Pomieszaj ze sobą w misce lub na blacie mąkę, drożdże i sól. Dodaj puree (nie gorące!), miód i starty imbir. Zacznij zagniatać ciasto.
  3. W miarę zagniatania dolewaj ciepłą wodę. Dolewaj bardzo powoli i obserwuj konsystencję ciasta, gdyż ilość wody może nie być precyzyjna. Zależy od ilości dodanego puree gruszkowego.
  4. Gdy ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję skończ dolewać wodę. Od tego momentu zagniataj ciasto jeszcze przez ok. 5 minut.
  5. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę, zagnieć i uformuj z niego okrągły bochenek.
  6. Bochenek wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce, przykrytą materiałową szmatką na kolejną godzinę. Chleb powinien znacznie urosnąć.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wstaw wyrośnięty chleb i piecz przez ok. 25-30 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
  9. Daj bochenkowi ostygnąć.

Przepisy z tych kategorii

Pszenno-żytni bakaliowiec na zakwasie

Pszenno-żytni bakaliowiec na z…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z figami

Chleb z figami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb z żurawiną na zakwasie

Chleb z żurawiną na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Razowiec na zakwasie z żurawiną

Razowiec na zakwasie z żurawin…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb żytni z żurawiną na zakwasie

Chleb żytni z żurawiną na zakw…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pszenny chleb z  rodzynkami

Pszenny chleb z rodzynkami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku