Chleb gruszkowy z imbirem
Pamiętacie Bagietkę zimową? Ja wspominam ją z utęsknieniem.
Nazwałam ją zimową ze względu na zimowe, rozgrzewające smaki, które w niej dominowały. No i wykrakałam. Gdy zajadałam się tą bagietką z moim ulubionym twarogiem i domowymi powidłami, spadł pierwszy śnieg. Co za symbolika! A dlaczego wspominam bagietkę? Bo pamiętam, że zdziwiłam się jak świetnym dodatkiem do chleba okazał się imbir. Nigdy wcześniej, ani nigdy po wspomnianej bagietce nie używałam go do pieczywa.
Wspomnienia wróciły, a ja wracam do imbiru. Ty razem w połączeniu z gruszkowym puree, które dodaje całości nieco słodyczy. Uwielbiam takie owocowo-imbirowe połączenia. Czy w bagietce, czy w idealnym, okrągłym bochenku.
Chleb gruszkowy z imbirem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz Czas pieczenia: 25 min Calkowity czas: 2 godz 25 min Porcje: 1 Składniki- (mój kubek ma 300 ml)
- 2 kubki mąki pszennej chlebowej
- 1 duża gruszka (ok. 0,5 kubka puree gruszkowego)
- 2 łyżeczki drożdży
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- ok. 0,5 kubka ciepłej wody
- Przygotuj gruszkowe puree. Obierz dużą gruszkę ze skórki, wyjmij gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Wrzuć je do garnka, wlej pół kubka wody i zagotuj. Gotuj aż woda wyparuje. W tym czasie gruszki powinny się rozgotować i stworzyć mus.
- Pomieszaj ze sobą w misce lub na blacie mąkę, drożdże i sól. Dodaj puree (nie gorące!), miód i starty imbir. Zacznij zagniatać ciasto.
- W miarę zagniatania dolewaj ciepłą wodę. Dolewaj bardzo powoli i obserwuj konsystencję ciasta, gdyż ilość wody może nie być precyzyjna. Zależy od ilości dodanego puree gruszkowego.
- Gdy ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję skończ dolewać wodę. Od tego momentu zagniataj ciasto jeszcze przez ok. 5 minut.
- Wstaw ciasto do miski, przykryj ją materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę, zagnieć i uformuj z niego okrągły bochenek.
- Bochenek wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce, przykrytą materiałową szmatką na kolejną godzinę. Chleb powinien znacznie urosnąć.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw wyrośnięty chleb i piecz przez ok. 25-30 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
- Daj bochenkowi ostygnąć.