Chleb gruszkowy na zakwasie
W zeszłym miesiącu postanowiłam zaszaleć i połączyć w chlebie gruszkę z pietruszką. Wtedy też podsmażyłam je na patelni i dodałam do ciasta pszenno-orkiszowego na zakwasie. Chleb bardzo mi smakował, a ponieważ sezon na gruszki trwa to postanowiłam początkowo powtórzyć wypiek.
Potem jednak stwierdziłam, że pozmieniam trochę proporcje, aby je ulepszyć i dodam samą gruszkę, aby stała się bohaterką wypieku. Tym razem jednak ciasto jest na bazie mąki pszennej oraz mąki pełnoziarnistej. Gruszkę dodałam surową i pokrojoną drobno, a podkręciłam jej smak w postaci dodatku miodu. Nie zabrakło w nim też elementu orkiszowego, ponieważ upiekłam go na zakwasie orkiszowym. Oczywiście jeśli posiadacie tylko żytni to możecie je śmiało zamienić, proporcje będą bez zmian.
Chleb gruszkowy wyszedł niezwykle smaczny
Chleb gruszkowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 40 godz. Całkowity czas: 44 godz. 30 min. Porcje: 1 Składniki
- 150 g aktywnego zakwasu orkiszowego
- 300 g mąki pszennej typ 650
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 g pokrojonej w kostkę gruszki (u mnie 2)
- łyżeczka miodu
- 250 ml letniej wody
- łyżeczka soli
- 3 listki szałwii (można pominąć)
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy pokrojone drobno gruszki, aktywny zakwas, miód i sól.
- Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut.
- Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy. Opcjonalnie dekorujemy dodatkowo ciasto listkami szałwii. Formę przykrywamy i zostawiamy na 4,5 h w ciepłym miejscu (bez przeciągów).
- Upieczony chleb można dodatkowo naciąć według fantazji. Wstawiamy go do rozgrzanego pieca i pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.