Chleb gruszkowy na zakwasie

Chleb gruszkowy na zakwasie

Zdjęcie - Chleb gruszkowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W zeszłym miesiącu postanowiłam zaszaleć i połączyć w chlebie gruszkę z pietruszką. Wtedy też podsmażyłam je na patelni i dodałam do ciasta pszenno-orkiszowego na zakwasie. Chleb bardzo mi smakował, a ponieważ sezon na gruszki trwa to postanowiłam początkowo powtórzyć wypiek.

Potem jednak stwierdziłam, że pozmieniam trochę proporcje, aby je ulepszyć i dodam samą gruszkę, aby stała się bohaterką wypieku. Tym razem jednak ciasto jest na bazie mąki pszennej oraz mąki pełnoziarnistej. Gruszkę dodałam surową i pokrojoną drobno, a podkręciłam jej smak w postaci dodatku miodu. Nie zabrakło w nim też elementu orkiszowego, ponieważ upiekłam go na zakwasie orkiszowym. Oczywiście jeśli posiadacie tylko żytni to możecie je śmiało zamienić, proporcje będą bez zmian.

Chleb gruszkowy wyszedł niezwykle smaczny

Zdjęcie - Chleb gruszkowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb gruszkowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb gruszkowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 40 godz. Całkowity czas: 44 godz. 30 min. Porcje: 1 Składniki

  • 150 g aktywnego zakwasu orkiszowego
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 g pokrojonej w kostkę gruszki (u mnie 2)
  • łyżeczka miodu
  • 250 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • 3 listki szałwii (można pominąć)
Przepis
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy pokrojone drobno gruszki, aktywny zakwas, miód i sól.
  2. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut.
  3. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy. Opcjonalnie dekorujemy dodatkowo ciasto listkami szałwii. Formę przykrywamy i zostawiamy na 4,5 h w ciepłym miejscu (bez przeciągów).
  4. Upieczony chleb można dodatkowo naciąć według fantazji. Wstawiamy go do rozgrzanego pieca i pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach.
  5. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów