Chleb graham
            Dokładnie dwa tygodnie temu przygotowywałam bułeczki grahamki (po przepis zapraszam tu). Byłam wtedy bardzo zadowolona z ich smaku i zapowiedziałam, że na stałe wejdą do mojego menu. Tak też się stało, chociaż dzisiaj pojawiają się w trochę innej formie – jako chleb 
 
Warto do tego przepisu postarać się o znalezienie w sklepach mąkę typu graham (konkretnie typ 1850), która jest wersją pośrednią między tradycyjną mąką chlebową, a mąką pszenną razową (typ 2000). Chleby i bułki na mące graham mają charakterystyczny smak. Dodatkowo są o wiele zdrowsze od tradycyjnych wypieków pszennych.
Jeśli uda się Wam kupić taką mąkę (swoją dostałam w popularnym markecie) to gorąco zachęcam do spróbowania grahamek lub dzisiejszego przepisu na chleb graham 
 
Chleb graham
- 400 g mąki pszennej graham typ 1850
 - 50 g mąki pszennej chlebowej typ 650
 - 2 łyżeczki drożdży instant
 - 300 ml letniej wody
 - łyżeczka soli
 - łyżeczka cukru
 
- Mieszamy ze sobą suche składniki.
 - W rondelku podgrzewamy wodę, aby była letnia.
 - Stopniowo wlewamy ją zagniatając przez kilka minut ciasto (ok. 6 minut wystarczy).
 - Ciasto będzie lekko lepiące. Pozostawiamy je w misce i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą.
 - Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
 - Po godzinie krótki zagniatamy ciasto (widoczne na zdjęciu) i formujemy z niego podłużny bochenek.
 - Kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 45 minut.
 - Wyrośnięte ciasto nacinamy po skosie ostrym nożem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez pół godziny.
 - Wyciągamy z piekarnika i studzimy na pergaminie, drewnianej desce lub kuchennej kratce.
 
            
