Chleb graham

Chleb graham

Zdjęcie - Chleb graham - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dokładnie dwa tygodnie temu przygotowywałam bułeczki grahamki (po przepis zapraszam tu). Byłam wtedy bardzo zadowolona z ich smaku i zapowiedziałam, że na stałe wejdą do mojego menu. Tak też się stało, chociaż dzisiaj pojawiają się w trochę innej formie – jako chleb :)

Warto do tego przepisu postarać się o znalezienie w sklepach mąkę typu graham (konkretnie typ 1850), która jest wersją pośrednią między tradycyjną mąką chlebową, a mąką pszenną razową (typ 2000). Chleby i bułki na mące graham mają charakterystyczny smak. Dodatkowo są o wiele zdrowsze od tradycyjnych wypieków pszennych.

Jeśli uda się Wam kupić taką mąkę (swoją dostałam w popularnym markecie) to gorąco zachęcam do spróbowania grahamek lub dzisiejszego przepisu na chleb graham :)

Zdjęcie - Chleb graham - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb graham

  • 400 g mąki pszennej graham typ 1850
  • 50 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 300 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  1. Mieszamy ze sobą suche składniki.
  2. W rondelku podgrzewamy wodę, aby była letnia.
  3. Stopniowo wlewamy ją zagniatając przez kilka minut ciasto (ok. 6 minut wystarczy).
  4. Ciasto będzie lekko lepiące. Pozostawiamy je w misce i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą.
  5. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
  6. Po godzinie krótki zagniatamy ciasto (widoczne na zdjęciu) i formujemy z niego podłużny bochenek.
  7. Kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 45 minut.
  8. Wyrośnięte ciasto nacinamy po skosie ostrym nożem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez pół godziny.
  9. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na pergaminie, drewnianej desce lub kuchennej kratce.

Kategorie przepisów