Chleb graham przepis

Chleb graham przepis

 


Zdjęcie - Chleb graham przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb z mąki graham. Chleb jest pyszny. Nie kruszy się dzięki autolizie.

 

Składniki na chleb graham:

500 g mąki graham + trochę do podsypywania

180 g wody

7 g drożdży

8 g soli

1 łyżeczka miodu (akacjowy)

 

Jak upiec chleb graham?

Mąkę umieść w misie, wlej wodę i wymieszaj tylko do połączenia się składników. Odstaw na 30 minut. To tzw. autoliza, dzięki której pieczywo się nie kruszy. Następnie dodaj rozpuszczone w niewielkiej ilości wody (2 łyżki) drożdże, miód i sól. Wyrabiaj ciasto chlebowe ręcznie lub hakiem. Po kilku minutach wyrabiania i podsypywania przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką np. ryżową lub tą samą graham formy. Pozostaw w formie do wyrastania na ok. 1-1,5 godziny pod przykryciem. U nas nakładamy czepek foliowy. Nagrzej piekarnik na 220 stopni C i piecz wyrośnięty chleb 40-45 minut. Wypieczony przełóż na kratkę do wystudzenia.


Zdjęcie - Chleb graham przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mam do ciebie ogromną prośbę. Z prawej strony pojawiają się reklamy. Czy możesz w nie kliknąć? Dzięki temu zarabiam. Jedno kliknięcie to kilka groszy. Ale jeśli kliknie kilka osób ja mogę zebrać pieniądze na rozwój bloga. Będę ogromnie wdzięczna.

Kategorie przepisów