Chleb domowy

Zdjęcie - Chleb domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb domowy.

Przypuszczam, że w każdej rodzinie , w której od czasu do czasu wypieka się pieczywo jest taki przepis. Jest to bardzo specyficzny chleb, bo niezwykle łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje.

Aby go przygotować nie potrzeba specjalnych dodatków. Jego jedynymi składnikami są:

mąka,drożdże,cukier,sól oraz woda.

Czy może zatem istnieć prostszy i przy tym tak smaczny chleb? Przekonajcie się sami :)

Chleb domowy

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • łyżeczka suszonych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 ml letniej wody
  • otręby lub mąka do podsypania formy
  1. Do dużej misy przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier oraz sól. Wyrabiamy ciasto za pomocą miksera lub ręcznie, stopniowo wlewając letnią (lecz nie gorącą) wodę. Chleb wyrabiamy przez 10 minut, misę przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu. W ciągu godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  2. Formę „keksówkę” smarujemy odrobiną masła i obsypujemy otrębami lub mąką. Ciasto przekładamy do formy, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut.
  3. Ciasto nacinamy w kilku miejscach na skos i obsypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut. Wyciągamy z piekarnika, obkrawamy boki formy i wyciągamy z niej chleb. Studzimy.

Przepisy z tych kategorii

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy
4

Prosty żytni chleb radzieckieg…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb świąteczny
2

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb z ziarnem pszenicy
1

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb graham na zakwasie pszennym
2

Chleb graham na zakwasie pszen…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Bożonarodzeniowy chleb z orzechami.Słodki czy wytrawny?
4

Bożonarodzeniowy chleb z orzec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami