Chleb do żurku
Wiem, że żurek w chlebie to niezwykle popularne danie, które cenią sobie moi bliscy. Ja nigdy nie pałałam do niego specjalną sympatią z powodu wrodzonego wstrętu do mokrego chleba, ale z czasem potrafię wyobrazić sobie skąd to uwielbienie.
Niektórzy (a pewnie jest ich spośród was wielu) po prostu uwielbiają zamaczać chleb w zupie. Dzięki fikcyjnej miseczce, stworzonej z domowego chleba, jesteście w stanie mieć dwa w jednym:) Polecam, bo to prosty chleb, a na pewno wzbudzi podziw gości:)
Chleb do żurku
- 350 g. mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- ok. 180 ml. ciepłej wody
- Połącz ze sobą, najlepiej w dużej misce, mąkę, drożdże, sól i cukier.
- Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto aż uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję. Powinno w dotyku przypominać ciepłą plastelinę.
- Zagniataj dodatkowo jeszcze przez 5 minut.
- Wsadź ciasto do miski, przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
- Wyjmij ciasto z miski, uformuj bochenek na obsypanej mąką stolnicy. Zostaw mały kawałek ciasta (o średnicy ok. 1,5 centymetra) i ufromuj z niego kuleczkę. Przyklej u góry chleba. Jeśli nie klei się do ciasta, lekko zwilż kuleczkę wodą, wtedy powinna się dobrze przykleić.
- Przykryj bochenek materiałową szmatką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Piecz przez ok 30 minut aż zbrązowieje.
- Gdy wystygnie okrój miejsce wokół kuleczki, podnieś i wydrąż chleb w środku w celu wlania do niego żurku.