Chleb do żurku

Chleb do żurku

Zdjęcie - Chleb do żurku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiem, że żurek w chlebie to niezwykle popularne danie, które cenią sobie moi bliscy. Ja nigdy nie pałałam do niego specjalną sympatią z powodu wrodzonego wstrętu do mokrego chleba, ale z czasem potrafię wyobrazić sobie skąd to uwielbienie.

Niektórzy (a pewnie jest ich spośród was wielu) po prostu uwielbiają zamaczać chleb w zupie. Dzięki fikcyjnej miseczce, stworzonej z domowego chleba, jesteście w stanie mieć dwa w jednym:) Polecam, bo to prosty chleb, a na pewno wzbudzi podziw gości:)

Chleb do żurku

  • 350 g. mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • ok. 180 ml. ciepłej wody

Zdjęcie - Chleb do żurku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  1. Połącz ze sobą, najlepiej w dużej misce, mąkę, drożdże, sól i cukier.
  2. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto aż uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję. Powinno w dotyku przypominać ciepłą plastelinę.
  3. Zagniataj dodatkowo jeszcze przez 5 minut.
  4. Wsadź ciasto do miski, przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
  5. Wyjmij ciasto z miski, uformuj bochenek na obsypanej mąką stolnicy. Zostaw mały kawałek ciasta (o średnicy ok. 1,5 centymetra) i ufromuj z niego kuleczkę. Przyklej u góry chleba. Jeśli nie klei się do ciasta, lekko zwilż kuleczkę wodą, wtedy powinna się dobrze przykleić.
  6. Przykryj bochenek materiałową szmatką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut.
  7. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Zdjęcie - Chleb do żurku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  8. Piecz przez ok 30 minut aż zbrązowieje.
  9. Gdy wystygnie okrój miejsce wokół kuleczki, podnieś i wydrąż chleb w środku w celu wlania do niego żurku.

Kategorie przepisów