Chleb czystoziarnisty

Zdjęcie - Chleb czystoziarnisty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kwiecień ogłosiłam miesiącem bez mąki pszennej i na razie się tego trzymam konsekwentnie. Eksperymentuję więcej z mąkami żytnimi i bezglutenowymi (przepis na chleb szpinakowy wkrótce), ale dziś postanowiłam upiec chleb bez użycia mąki.

Kiedyś prezentowałam już na blogu przepis na „chleb zmieniający życie” w wersji bezglutenowej. Piecze się go bez dodatku drożdży, ani zakwasu. Podstawą są ziarna, bakalie, różne płatki, a „klejem” siemię lniane oraz nasiona babki płesznik. Czytelnicy chwalili sobie ten przepis, więc postanowiłam przygotować jego nową odsłonę.

Tym razem jednak postanowiłam zrezygnować z użycia nasion babki płesznik, które są trudno dostępne w sklepach, a wprowadzić do masy ubite jajka. Jako płatki wybrałam owsiane, jaglane i quinoy, ale równie dobrze w takich samych proporcjach można wybrać jeden gatunek. Od tego też zależy czy będzie to wypiek bezglutenowy, czy nie

Bakalie można za każdym razem mieszać ze sobą inaczej. Można też zrezygnować z suszonych owoców na rzecz np. czosnku, ziół, oliwek, suszonych pomidorów.

Kolejną ważną sprawą jest poczekanie z krojeniem przez kilka godzin po upieczeniu. Dzięki temu chleb nie będzie się kruszył.

Ps. A jeśli lubicie wypieki bez mąki to polecam jeszcze chleb z kaszy.

Zdjęcie - Chleb czystoziarnisty - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb czystoziarnisty - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb czystoziarnisty - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb czystoziarnisty - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb czystoziarnisty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb czystoziarnisty Autor: Tosia Czas przygotowania: 40 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 1 godz. 20 min. Porcje: 1 Składniki

  • 140 g ziaren słonecznika i pestek dyni
  • 60 g ulubionych orzechów
  • 80 g siemienia lnianego
  • 50 g suszonych owoców (u mnie żurawina i jagody goji)
  • 140 g płatków (u mnie jaglane, owsiane i quinoa)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • łyżka miodu
  • 3 jajka
  • łyżeczka soli
Przepis
  1. Ziarna, płatki, bakalie i sól mieszamy ze sobą.
  2. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (można zastąpić masłem klarowanym) z miodem. Studzimy.
  3. Jajka ubijamy mikserem na pianę.
  4. Dodajemy olej z miodem oraz jajka do suchych składników, całość dokładnie mieszamy.
  5. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy pergaminem, przekładamy do środka masę i dokładnie ją ugniatamy. Zostawiamy na minimum, 30 minut, aby w tym czasie składniki się ze sobą dokładnie połączyły.
  6. Po tym czasie wkładamy keksówkę do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 160 stopniach.
  7. Następnie odwracamy formę dnem do góry i przerzucamy podpieczony chlebek na blachę z pergaminem. Pieczemy przez kolejnych 20 minut.
  8. Po upieczeniu chlebek bardzo dokładnie studzimy (kilka godzin), inaczej się pokruszy. Następnie go kroimy i podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.

Przepisy z tych kategorii

Placki z cukinii i kolby kukurydzy
1

Placki z cukinii i kolby kukur…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pacakes cereal jak je łatwo i szybko zrobić?
1

Pacakes cereal jak je łatwo i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Fit ciasto czekoladowe z orzechami
1

Fit ciasto czekoladowe z orzec…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Fit babeczki
1

Fit babeczki

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Jaglana tarta z truskawkami na pełnoziarnistym spodzie
2

Jaglana tarta z truskawkami na…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Krakersy amarantusowe

Krakersy amarantusowe

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Bułki pszenne z ziarnami
2

Bułki pszenne z ziarnami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb domowy z sezamem – nasz ulubiony
1

Chleb domowy z sezamem – nasz…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chlebek ziołowo-czosnkowy
2

Chlebek ziołowo-czosnkowy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Chleb litewski z kminkiem
1

Chleb litewski z kminkiem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bagietki czosnkowo-pietruszkowe
1

Bagietki czosnkowo-pietruszkow…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Prosty chleb z młodymi ziemniakami
2

Prosty chleb z młodymi ziemnia…

Tosia Tosia
Smakowity chleb