Chleb czystoziarnisty

Chleb czystoziarnisty

Zdjęcie - Chleb czystoziarnisty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kwiecień ogłosiłam miesiącem bez mąki pszennej i na razie się tego trzymam konsekwentnie. Eksperymentuję więcej z mąkami żytnimi i bezglutenowymi (przepis na chleb szpinakowy wkrótce), ale dziś postanowiłam upiec chleb bez użycia mąki.

Kiedyś prezentowałam już na blogu przepis na „chleb zmieniający życie” w wersji bezglutenowej. Piecze się go bez dodatku drożdży, ani zakwasu. Podstawą są ziarna, bakalie, różne płatki, a „klejem” siemię lniane oraz nasiona babki płesznik. Czytelnicy chwalili sobie ten przepis, więc postanowiłam przygotować jego nową odsłonę.

Tym razem jednak postanowiłam zrezygnować z użycia nasion babki płesznik, które są trudno dostępne w sklepach, a wprowadzić do masy ubite jajka. Jako płatki wybrałam owsiane, jaglane i quinoy, ale równie dobrze w takich samych proporcjach można wybrać jeden gatunek. Od tego też zależy czy będzie to wypiek bezglutenowy, czy nie

Bakalie można za każdym razem mieszać ze sobą inaczej. Można też zrezygnować z suszonych owoców na rzecz np. czosnku, ziół, oliwek, suszonych pomidorów.

Kolejną ważną sprawą jest poczekanie z krojeniem przez kilka godzin po upieczeniu. Dzięki temu chleb nie będzie się kruszył.

Ps. A jeśli lubicie wypieki bez mąki to polecam jeszcze chleb z kaszy.

Zdjęcie - Chleb czystoziarnisty - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb czystoziarnisty - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb czystoziarnisty - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb czystoziarnisty - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb czystoziarnisty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb czystoziarnisty Autor: Tosia Czas przygotowania: 40 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 1 godz. 20 min. Porcje: 1 Składniki

  • 140 g ziaren słonecznika i pestek dyni
  • 60 g ulubionych orzechów
  • 80 g siemienia lnianego
  • 50 g suszonych owoców (u mnie żurawina i jagody goji)
  • 140 g płatków (u mnie jaglane, owsiane i quinoa)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • łyżka miodu
  • 3 jajka
  • łyżeczka soli
Przepis
  1. Ziarna, płatki, bakalie i sól mieszamy ze sobą.
  2. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (można zastąpić masłem klarowanym) z miodem. Studzimy.
  3. Jajka ubijamy mikserem na pianę.
  4. Dodajemy olej z miodem oraz jajka do suchych składników, całość dokładnie mieszamy.
  5. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy pergaminem, przekładamy do środka masę i dokładnie ją ugniatamy. Zostawiamy na minimum, 30 minut, aby w tym czasie składniki się ze sobą dokładnie połączyły.
  6. Po tym czasie wkładamy keksówkę do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 160 stopniach.
  7. Następnie odwracamy formę dnem do góry i przerzucamy podpieczony chlebek na blachę z pergaminem. Pieczemy przez kolejnych 20 minut.
  8. Po upieczeniu chlebek bardzo dokładnie studzimy (kilka godzin), inaczej się pokruszy. Następnie go kroimy i podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.

Kategorie przepisów