Chleb czeski- łatwy i pyszny
Moje chleby wyglądają ostatnio hmmm … rustykalnie.
Kształtowi daleko do ideału, skórka fantazyjnie się krzywi.
Całą winę za ten stan rzeczy zganiam (oczywiście!) na upał, bo to przecież nie mój brak umiejętności!:)
A może to jednak właśnie w tym „niesklepowym” wyglądzie tkwi ich urok?
Dziś chleb czeski, lekko przeze mnie zmodyfikowany. Pyszny, długo pozostający świeży i wyjątkowo łatwy w przygotowaniu.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Chleb czeski- łatwy i pyszny Składniki
- zakwas żytni - aktywny, 150 g
- woda - 300g, letnia
- mąka pszenna - 300 g
- mąka żytnia - 100 g
- mąka pszenna pełnoziarnista - 100 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- drożdże instant - 1 łyżeczka
- pestki dyni - 1/3 szklanki
- pestki słonecznika - 1/3 szklanki
Wszystkie składniki miksować przez 8 minut. Powinno powstać luźne ciasto . Odstawić na 10 minut i ponownie miksować przez 5 minut. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ciasto przełożyć do obsypanego mąką kosza (lub na mocno posypaną mąką lnianą ściereczkę). Pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut-1 godzinę. Przełożyć na gorącą blachę, naciąć szybkim ruchem, piec w temperaturze 240ºC przez około 40 - 45 minut. Ostudzić.