Chleb czeski- łatwy i pyszny

Moje chleby wyglądają ostatnio hmmm … rustykalnie.

Kształtowi daleko do ideału, skórka fantazyjnie się krzywi.

Całą winę za ten stan rzeczy zganiam (oczywiście!) na upał, bo to przecież nie mój brak umiejętności!:)

A może to jednak właśnie w tym „niesklepowym” wyglądzie tkwi ich urok?

Dziś chleb czeski, lekko przeze mnie zmodyfikowany. Pyszny, długo pozostający świeży i wyjątkowo łatwy w przygotowaniu.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Chleb czeski- łatwy i pyszny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb czeski- łatwy i pyszny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb czeski- łatwy i pyszny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb czeski- łatwy i pyszny

Agata, 15 lipca 2010

Zdjęcie - Chleb czeski- łatwy i pyszny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • zakwas żytni - aktywny, 150 g
  • woda - 300g, letnia
  • mąka pszenna - 300 g
  • mąka żytnia - 100 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 100 g
  • sól - 1,5 łyżeczki
  • drożdże instant - 1 łyżeczka
  • pestki dyni - 1/3 szklanki
  • pestki słonecznika - 1/3 szklanki
Sposób przygotowania

Wszystkie składniki miksować przez 8 minut. Powinno powstać luźne ciasto . Odstawić na 10 minut i ponownie miksować przez 5 minut. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ciasto przełożyć do obsypanego mąką kosza (lub na mocno posypaną mąką lnianą ściereczkę). Pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut-1 godzinę. Przełożyć na gorącą blachę, naciąć szybkim ruchem, piec w temperaturze 240ºC przez około 40 - 45 minut. Ostudzić.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy