Chleb czeski
Ostatnio skusił mnie krążący w sieci przepis na chleb czeski. Ujął mnie prostym sposobem przygotowania i obietnicą pysznego smaku. I rzeczywiście chleb jest rewelacyjny. Bardzo polecam:)
Składniki:
- 150g aktywnego zakwasu żytniego
- 300g letniej wody
- 300g mąki pszennej chlebowej
- 100g mąki żytniej
- 100g mąki pszennej razowej
- 1, 5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
Wszystkie składniki miksować przez 8 minut. Powinno powstać luźne ciasto . Odstawić na 10 minut i ponownie miksować przez 5 minut. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ciasto przełożyć do obsypanego mąką kosza. Pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut-1 godzinę. Przełożyć na gorącą blachę, naciąć szybkim ruchem, piec w temperaturze 240ºC przez około 40 - 45 minut. Ostudzić.
Smacznego:)