Chleb czeski

Chleb  czeski

Ostatnio skusił mnie  krążący w sieci  przepis na chleb czeski.  Ujął mnie prostym sposobem  przygotowania i obietnicą pysznego smaku. I rzeczywiście chleb jest rewelacyjny. Bardzo polecam:)

Zdjęcie - Chleb  czeski  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 150g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300g letniej wody
  • 300g mąki pszennej chlebowej
  • 100g mąki żytniej
  • 100g mąki pszennej razowej
  • 1, 5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika


Wszystkie składniki miksować przez 8 minut. Powinno powstać luźne ciasto . Odstawić na 10 minut i ponownie miksować przez 5 minut. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ciasto przełożyć do obsypanego mąką kosza. Pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut-1 godzinę. Przełożyć na gorącą blachę, naciąć szybkim ruchem, piec w temperaturze 240ºC przez około 40 - 45 minut. Ostudzić.

Smacznego:)

 

Kategorie przepisów