Chleb cynamonowy z automatu

Chleb cynamonowy z automatu

Zdjęcie - Chleb cynamonowy z automatu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na blogu dawano nie było przepisu na chleb z automatu. W naszym całkiem sporym zbiorze przepisów na wypieki, te z maszyny stanowią zdecydowaną mniejszość. To dlatego, że w samodzielnym pieczeniu chleba jest coś magicznego, a korzystanie z automatu odbiera tę radość. Bywają jednak sytuacje, kiedy nie ma się czasu na formowanie i zagniatanie ciasta, a automat bardzo ułatwia te zadania.

Wystarczy umieścić w formie automatu w odpowiedniej kolejności składniki, a po ok. 3 godzinach można cieszyć się świeżym chlebem. Przygotowanie w ten sposób chleba zajmie nam mniej wysiłku niż podróż do piekarni, czy sklepu.

Ostatnio miałam zabiegany dzień, więc postanowiłam skorzystać właśnie z automatu. Akurat wybierałam się z wizytą do babci, którą często odwiedzam z domowym chlebem. Dlatego do podstawowych składników dodałam jeszcze jej ulubioną przyprawę – cynamon. I tak powstał szybki chlebek cynamonowy :)

A więcej przepisów na chleby z automatu tutaj.

Zdjęcie - Chleb cynamonowy z automatu - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb cynamonowy z automatu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb cynamonowy z automatu Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 50 minut Całkowity czas: 2 godziny 50 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 220 ml wody
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cynamonu

Instrukcja
  1. W pojemniku automatu umieszczamy mieszadło, a następnie składniki według kolejności: woda, oliwa, cukier, sól, przesiana mąka, drożdże, łyżeczka cynamonu. Ustawiamy program 1, stopień wypieczenia skórki średni i włączamy automat.
  2. Gdy maszyna po pierwszym wyrabianiu ciasta wyda z siebie charakterystyczny dźwięk – dodajemy resztę cynamonu.
  3. Po ostatnim wyrabianiu można wyjąć na chwilę ciasto z formy, aby wyjąć z maszyny mieszadło. W takim wypadku ciasto szybko umieszczamy z powrotem w maszynie. Dzięki temu dziura od spodu chleba będzie mniejsza.
  4. Gdy maszyna wyda z siebie dźwięk świadczący o zakończeniu pieczenia, wyciągamy formę, a z niej chleb i wyłączamy automat. Chleb przed krojeniem studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

3.1.09

Kategorie przepisów