Chleb cynamonowy z automatu
Na blogu dawano nie było przepisu na chleb z automatu. W naszym całkiem sporym zbiorze przepisów na wypieki, te z maszyny stanowią zdecydowaną mniejszość. To dlatego, że w samodzielnym pieczeniu chleba jest coś magicznego, a korzystanie z automatu odbiera tę radość. Bywają jednak sytuacje, kiedy nie ma się czasu na formowanie i zagniatanie ciasta, a automat bardzo ułatwia te zadania.
Wystarczy umieścić w formie automatu w odpowiedniej kolejności składniki, a po ok. 3 godzinach można cieszyć się świeżym chlebem. Przygotowanie w ten sposób chleba zajmie nam mniej wysiłku niż podróż do piekarni, czy sklepu.
Ostatnio miałam zabiegany dzień, więc postanowiłam skorzystać właśnie z automatu. Akurat wybierałam się z wizytą do babci, którą często odwiedzam z domowym chlebem. Dlatego do podstawowych składników dodałam jeszcze jej ulubioną przyprawę – cynamon. I tak powstał szybki chlebek cynamonowy
A więcej przepisów na chleby z automatu tutaj.
Chleb cynamonowy z automatu Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 50 minut Całkowity czas: 2 godziny 50 minut Porcje: 1 Składniki- 400 g mąki pszennej typ 650
- 220 ml wody
- łyżka oliwy
- łyżeczka drożdży
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka soli
- 3 łyżeczki cynamonu
- W pojemniku automatu umieszczamy mieszadło, a następnie składniki według kolejności: woda, oliwa, cukier, sól, przesiana mąka, drożdże, łyżeczka cynamonu. Ustawiamy program 1, stopień wypieczenia skórki średni i włączamy automat.
- Gdy maszyna po pierwszym wyrabianiu ciasta wyda z siebie charakterystyczny dźwięk – dodajemy resztę cynamonu.
- Po ostatnim wyrabianiu można wyjąć na chwilę ciasto z formy, aby wyjąć z maszyny mieszadło. W takim wypadku ciasto szybko umieszczamy z powrotem w maszynie. Dzięki temu dziura od spodu chleba będzie mniejsza.
- Gdy maszyna wyda z siebie dźwięk świadczący o zakończeniu pieczenia, wyciągamy formę, a z niej chleb i wyłączamy automat. Chleb przed krojeniem studzimy na kuchennej kratce.