Chleb cebulowy

Zdjęcie - Chleb cebulowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Od kiedy zrobiłam cebulowe bułeczki, które okazały się być niewyobrażalnie pyszne, robiłam je jeszcze kilkanaście razy. Czasem w formie pierwotnej, a kilka razy jako bagietkę, czy ciabattę. Za każdym razem robią wielkie zamieszanie na stole, wspaniale je się grilluje i pakuje w papierową torebkę jako prezent, gdy idzie się w gościnę.

Tym razem smażoną cebulkę postanowiłam przemycić do prostego chleba pszennego. Jest on niezwykle puszysty i delikatny, a zadziornego smaku dodaje mu słodkawo-słona cebulka, która została wcześniej podsmażona na maśle na złoto. Chyba nie muszę dodawać, że zapach chleba był obłędny? :)

Wspaniale komponują się z nim ziołowe dodatki.

Zdjęcie - Chleb cebulowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb cebulowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb cebulowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5.0 z 1 ocen

Chleb cebulowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 40 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 270-280 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 średnie cebule
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • liść laurowy
  • szczypta soli, świeżo mielony pieprz

Instrukcja
  1. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą. Dodajemy pokruszony liść laurowy. Smażymy kilka minut, aż się zarumieni. Po koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy sól, drożdże oraz zawartość patelni.
  3. Powoli wlewamy letnią, lecz nie za gorącą wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez kilka minut. Prawidłowo wyrobione ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli i odstawać od ręki.
  4. Formę o średnicy 10×22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1h40-2h.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy formę z ciastem (ja wierzch posypałam odrobiną mąki i słodką papryką). Chleb pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 10 minut.
  6. Chleb wyciągamy z formy i studzimy chwilę na kuchennej kratce.
  7. Ostudzony kroimy, a kromki smarujemy Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Dyniowe rollsy cynamonowo-czekoladowe
1

Dyniowe rollsy cynamonowo-czek…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sernik na cieście marchewkowym
1

Sernik na cieście marchewkowym

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Grillowany ser z chutneyem z czerwonych porzeczek

Grillowany ser z chutneyem z c…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Pulpeciki z piersi kaczki z piernikiem, chutneyem śliwkowym i dipem musztardowo- sezamowym

Pulpeciki z piersi kaczki z pi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pączki Cynamonki
1

Pączki Cynamonki

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Kurczak po marokańsku z ryżem

Kurczak po marokańsku z ryżem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Bułki z biboszem na drożdżach. Listopadowa Piekarnia
1

Bułki z biboszem na drożdżach.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułki pszenne z biboszem
1

Bułki pszenne z biboszem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Karpatka z żurawiną
1

Karpatka z żurawiną

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto orzechowe
1

Ciasto orzechowe

Patrycja Patrycja
Simply Food

Rogaliki drożdżowe  zero waste
1

Rogaliki drożdżowe zero waste

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Fragment…

Orkiszowe pierogi z kapustą i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami