Chleb cebulowy

Chleb cebulowy

Zdjęcie - Chleb cebulowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Od kiedy zrobiłam cebulowe bułeczki, które okazały się być niewyobrażalnie pyszne, robiłam je jeszcze kilkanaście razy. Czasem w formie pierwotnej, a kilka razy jako bagietkę, czy ciabattę. Za każdym razem robią wielkie zamieszanie na stole, wspaniale je się grilluje i pakuje w papierową torebkę jako prezent, gdy idzie się w gościnę.

Tym razem smażoną cebulkę postanowiłam przemycić do prostego chleba pszennego. Jest on niezwykle puszysty i delikatny, a zadziornego smaku dodaje mu słodkawo-słona cebulka, która została wcześniej podsmażona na maśle na złoto. Chyba nie muszę dodawać, że zapach chleba był obłędny? :)

Wspaniale komponują się z nim ziołowe dodatki.

Zdjęcie - Chleb cebulowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb cebulowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb cebulowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5.0 z 1 ocen

Chleb cebulowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 40 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 270-280 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 średnie cebule
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • liść laurowy
  • szczypta soli, świeżo mielony pieprz

Instrukcja
  1. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą. Dodajemy pokruszony liść laurowy. Smażymy kilka minut, aż się zarumieni. Po koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy sól, drożdże oraz zawartość patelni.
  3. Powoli wlewamy letnią, lecz nie za gorącą wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez kilka minut. Prawidłowo wyrobione ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli i odstawać od ręki.
  4. Formę o średnicy 10×22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1h40-2h.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy formę z ciastem (ja wierzch posypałam odrobiną mąki i słodką papryką). Chleb pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 10 minut.
  6. Chleb wyciągamy z formy i studzimy chwilę na kuchennej kratce.
  7. Ostudzony kroimy, a kromki smarujemy Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.

3.1.09

Kategorie przepisów