Chleb bananowy

Chleb bananowy

Zdjęcie - Chleb bananowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chlebek bananowy znany jest głównie jako szybki keks pieczony na proszku do pieczenia. Tym razem rozgniecione banany proponuję przemycić do ciasta na chleb drożdżowy. Przepis na każdą kieszeń, nie tylko dla bananów.

Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 600 g
  2. sól - 0,25 łyżeczki
  3. woda lub mleko - 100 ml
  4. masło - 50 g
  5. jajko - 1 szt.
  6. suszonych drożdży instant - 5 g
  7. cukru - 20 g
  8. miękkie banany - 2 szt.
  9. banan (wierzch) - 1 szt.

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy topione masło i jajko, mieszamy. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, bananową miksturę, cukier. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie w ciepłym miejscu na 45 minut.
3. Podrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy, dekorujemy paskami banana. Przykrywamy na 45 minut.
4. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 40 minut w 190 stopniach.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 Ziarna.

Zdjęcie - Chleb bananowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb bananowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb bananowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb bananowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów