Chleb bananowy

Zdjęcie - Chleb bananowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chlebek bananowy znany jest głównie jako szybki keks pieczony na proszku do pieczenia. Tym razem rozgniecione banany proponuję przemycić do ciasta na chleb drożdżowy. Przepis na każdą kieszeń, nie tylko dla bananów.

Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 600 g
  2. sól - 0,25 łyżeczki
  3. woda lub mleko - 100 ml
  4. masło - 50 g
  5. jajko - 1 szt.
  6. suszonych drożdży instant - 5 g
  7. cukru - 20 g
  8. miękkie banany - 2 szt.
  9. banan (wierzch) - 1 szt.

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy topione masło i jajko, mieszamy. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, bananową miksturę, cukier. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie w ciepłym miejscu na 45 minut.
3. Podrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy, dekorujemy paskami banana. Przykrywamy na 45 minut.
4. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 40 minut w 190 stopniach.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 Ziarna.

Zdjęcie - Chleb bananowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb bananowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb bananowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb bananowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chlebki naan

Chlebki naan

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Orkiszowy chleb z garnka
2

Orkiszowy chleb z garnka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chlebek cukiniowy ze szparagami
1

Chlebek cukiniowy ze szparagam…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Chleb ziołowy – na drożdżach
1

Chleb ziołowy – na drożdżach

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Szybki chleb na drożdżach instant
1

Szybki chleb na drożdżach inst…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Wytrawne “bułeczki” scones z cebulką i serem
1

Wytrawne “bułeczki” scones z c…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Lodowiec

Lodowiec

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Drożdżówki z truskawkami i budyniem

Drożdżówki z truskawkami i bud…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Cukier miętowy

Cukier miętowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Jak przygotować kiszone ogórki na zimę?
2

Jak przygotować kiszone ogórki…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pełnoziarniste bułeczki bao

Pełnoziarniste bułeczki bao

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ciasto „Miętusek”

Ciasto „Miętusek”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu