Chleb babci Haliny

Chleb babci Haliny
Zdjęcie - Chleb babci Haliny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb babci Haliny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb babci Haliny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb babci Haliny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb babci Haliny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb babci Haliny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb babci Haliny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb babci Haliny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb babci Haliny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb babci Haliny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb babci Haliny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb babci Haliny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg mąki
  • 2 szklanki otrębów
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 4 szklanki ciepłej wody
  • 10 dkg drożdży
  • 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • po 4 łyżki: siemienia lnianego, pestek dyni, pestek słonecznika
Przygotowanie

Drożdże rozpuść z cukrem w 1 szklance wody. Dodaj olej, np. Kujawski 3 ziarna i zostaw do "zapienienia". Wymieszaj suche składniki, dodaj drożdże i zagnieć szybko ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj więcej wody. Ciasto przełóż do 2 lub 3 foremek wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami i odstaw do wyrośnięcia (podwojenia objętości).  Chleby wstaw do piekarnika nagrzanego do 240 st. C i piecz ok. 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz kolejne 40 - 45 minut. Chleb jest dobrze upieczony, gdy po stuknięciu w dno wydaje głuchy odgłos.


Historia przepisu z szuflady Babci Haliny:

"Przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie i za każdym razem jest modyfikowany. Autorem przepisu jest babcia Halina, która w każdą niedzielę piekła owy chleb. Mama i jej siostry zawsze mi powtarzały, że ona robiła go najlepiej. Ja niestety tego nie wiem. Teraz, gdy babci nie ma już z nami tą tradycje przejęła moja mama i jej siostry. Każda z nich robi ten chleb w którąś niedziele miesiąca bo niestety nie zawsze mają czas i siłę. Niedługo my - najmłodsze pokolenie będziemy podtrzymywały rodzinną tradycję."

Kategorie przepisów