Chleb anyżowy

Zdjęcie - Chleb anyżowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Anyż to dla mnie wyjątkowa przyprawa. Mało która jest tak aromatyczna i intensywna w smaku. Niestety przez to również ma wielu wrogów.

Ja jednak uwielbiam ją niezmiennie, dlatego postanowiłam dodać ją do chleba. W sklepach znajdziecie ziarna anyżu (których użyłam w tym przepisie) oraz anyż gwiazdkowy, który ma zastosowanie raczej jako nadający smak dodatek, który wyjmiemy po przygotowaniu dania (dlatego nie najlepiej sprawdzi się w chlebie).

Zdjęcie - Chleb anyżowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ta nietuzinkowa przyprawa ma też szerokie zastosowanie w medycynie, a jego wyjątkowe właściwości zwykle używane są w lekach antybakteryjnych czy syropach wykrztuśnych. Jego aromat wykorzystywany jest też do tworzenia olejków eterycznych, które niezwykle pobudzają zmysły.

Zdjęcie - Chleb anyżowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czy jeszcze muszę przekonywać was do tej przyprawy? W chlebie sprawdziła się idealnie. A po otwarciu piekarnika dom zmienia się w aromatyczną świątynię:)

Chleb anyżowy #ratingval# z #reviews# ocen Drukuj Author: Śliwka Prep time: 2 hours 10 mins Cook time: 30 mins Total time: 2 hours 40 mins Serves: 1 Ingredients
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziaren anyżu
  • ok. 250 ml ciepłej wody
Instructions
  1. Pomieszaj ze sobą w dużej misce mąkę, drożdże i sól. Anyż wsyp do moździerza i mocno rozgnieć. Dodaj do miski.
  2. Powoli zacznij wlewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Wlewaj i zagniataj aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i nie będzie lepić się do palców.
  3. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
  4. Z zagniecionego ciasta uformuj bochenek i połóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj całość folią aluminiową, zostawiając folię luźniej u góry, aby chleb miał szansę urosnąć. Odstaw go w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na 2-2,5 godziny.
  5. Gdy powoli zbliża się koniec czasu wyrastania, rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Gdy chleb wyrośnie, zrób na nim charakterystyczne wycięcia i wstaw do piekarnika.
  6. Piecz przez ok. 30 minut aż chleb osiągnie brązową skórkę i po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
  7. Daj mu ostygnąć.

Przepisy z tych kategorii

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chleb żytni Radziwiłłowski na zakwasie we wrześniowej Piekarni!

Chleb żytni Radziwiłłowski na…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułki na kefirze
2

Bułki na kefirze

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Bajgle

Bajgle

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia