Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

To mega zdrowe warzywo z rodziny kapustnych jest jak potwór z Loch Ness, wszyscy o nim mówią, niektórzy nawet widzieli, ale większość nie wie co z tą wiedzą zrobić. Zwolennicy jarmużu wymieniają jego zalet jednym tchem, szczyci się silnym działaniem przeciwnowotworowym, przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, jest zbawienny dla oczu, zawiera dużo wapnia, witaminy K, A i C, jednym słowem mówiąc nie powinniśmy go omijać na warzywniaku. Jarmuż ma mnóstwo zastosowań, świetnie nadaje się na smoothie czy sok, traktujemy go jak szpinak, blanszujemy, krótko gotujemy, pieczemy lub jemy na surowo. Doskonale urozmaici wszystkie sałatki, a chipsy jarmużowe zawojują niejedną imprezę.


Zdjęcie - Chipsy z jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Składniki
Czas przygotowania: 15 min

świeże liście jarmużu
1 l oleju rzepakowego


Przygotowanie:
1. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej rzepakowy
2. Liście jarmuży przebieramy, usuwamy twarde łodygi, płuczemy i dokładnie osuszamy
3. Partiami wrzucamy liście na rozgrzany olej, liście muszą natychmiast skwierczeć, inaczej wpiją za dużo oleju, smażymy aż będą chrupiące, ale zachowają jednocześnie zielony kolor, odkładamy na ręcznik papierowy, podajemy od razu











Po inne pomysły na jarmuż zapraszam TUTAJ











Zdjęcie - Chipsy z jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chipsy z jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chipsy z jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówZdjęcie - Chipsy z jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów