Chipsy z jarmużu

To mega zdrowe warzywo z rodziny kapustnych jest jak potwór z Loch Ness, wszyscy o nim mówią, niektórzy nawet widzieli, ale większość nie wie co z tą wiedzą zrobić. Zwolennicy jarmużu wymieniają jego zalet jednym tchem, szczyci się silnym działaniem przeciwnowotworowym, przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, jest zbawienny dla oczu, zawiera dużo wapnia, witaminy K, A i C, jednym słowem mówiąc nie powinniśmy go omijać na warzywniaku. Jarmuż ma mnóstwo zastosowań, świetnie nadaje się na smoothie czy sok, traktujemy go jak szpinak, blanszujemy, krótko gotujemy, pieczemy lub jemy na surowo. Doskonale urozmaici wszystkie sałatki, a chipsy jarmużowe zawojują niejedną imprezę.


Zdjęcie - Chipsy z jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Składniki
Czas przygotowania: 15 min

świeże liście jarmużu
1 l oleju rzepakowego


Przygotowanie:
1. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej rzepakowy
2. Liście jarmuży przebieramy, usuwamy twarde łodygi, płuczemy i dokładnie osuszamy
3. Partiami wrzucamy liście na rozgrzany olej, liście muszą natychmiast skwierczeć, inaczej wpiją za dużo oleju, smażymy aż będą chrupiące, ale zachowają jednocześnie zielony kolor, odkładamy na ręcznik papierowy, podajemy od razu











Po inne pomysły na jarmuż zapraszam TUTAJ











Zdjęcie - Chipsy z jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chipsy z jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chipsy z jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówZdjęcie - Chipsy z jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kopytka dyniowe
2

Kopytka dyniowe

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Brownie z pieczonymi burakami
1

Brownie z pieczonymi burakami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zielone curry z kurczakiem i cukinią
1

Zielone curry z kurczakiem i c…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Rolada dyniowa z serkiem i powidłami
1

Rolada dyniowa z serkiem i pow…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chlebek z nadzieniem z pora, cukinii i fety
1

Chlebek z nadzieniem z pora, c…

figmara figmara
figowe smaki

Por duszony z czerwoną papryką. Dieta szybka przemiana - faza I i II
2

Por duszony z czerwoną papryką…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Rollsy z szynką i awokado - koreczki z tortilli

Rollsy z szynką i awokado - ko…

Beti Beti
kruche babeczki

Tarte flambée. Alzacki podpłomyk w sierpniowej Piekarni

Tarte flambée. Alzacki podpłom…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pieczona kapusta z sosem pleśniowym i krewetkami

Pieczona kapusta z sosem pleśn…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kulki proteinowe
1

Kulki proteinowe

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Serca karczochów zapiekane z parmezanem i koperkowy sos aioli. Pochwała obfitości!

Serca karczochów zapiekane z p…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Łódeczki z farszem ruskim

Łódeczki z farszem ruskim

Tosia Tosia
Smakowity chleb