Chiny: Kurczak z imbirem

Zdjęcie - Chiny: Kurczak z imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejny przepis z mojej ostatnio ulubionej książki "Magiczne pałeczki ..." :)
Tym razem trochę bardziej ostro (udrażnia nos, każdy może zacząć pociągać nosem). Smak ciekawy, aczkolwiek można jakoś ulepszyć :)

Podobno imbir jest świetnym afrodyzjakiem.

Składniki
3 piersi z kurczaka
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duży kawałek imbiru
1 łyżka stołowa cukru pudru
2 łyżki stołowe sosu sojowego.
olej
sól


Sposób przyrządzenia

Pokrój
  • piersi w mniejsze kawałki (plastry/paski),
  • cebulę na cienkie plasterki,
  • marchewkę i imbir (po obraniu) w cienkie zapałki.
Rozgrzej olej na patelni, wrzuć rozgnieciony (wyciśnięty) czosnek, cebulę i imbir. Usmaż, następnie dodaj kurczaka. Podczas smażenia staranie rozdziel kurczaka i wymieszaj z resztą składnikó. Gdy mięso będzie usmażone, dodaj marchew i zamieszaj. Wsyp sól, cukier i zamieszaj delikatnie - aby cukier się skarmelizował. Następnie wlej małą szklankę wody i sos sojowy. Posmakuj i dopraw do smaku.

Podawaj z białym ryżem.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Kurczak w sosie słodko -  kwaśnym
5

Kurczak w sosie słodko - kwaś…

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Kurczak z papryką i chili
1

Kurczak z papryką i chili

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Kurczak z sezamem i  warzywami
7

Kurczak z sezamem i warzywami…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

KURCZAK Z PĘDAMI  BAMBUSA
5

KURCZAK Z PĘDAMI BAMBUSA

Laura Laura
Cafe Babilon

Kurczak generała  Tso
7

Kurczak generała Tso

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kurczak słodko-kwaśny
19

Kurczak słodko-kwaśny

gania gania
My cuisine