Chińskie żeberka BBQ
Nie przepadam za żeberkami ale chyba dlatego, że albo nie umiem ich przyrządzić albo mam złe przepisy. Właściwie to powinnam powiedzieć w czasie przeszłym bo od tego przepisu zaczęłam je lubić. Żeberka jak smakują to każdy wie ale ten sosik jest wspaniały. Bardzo polecam. Jest to kolejny wspaniały przepis znaleziony u Moniki.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- ½ szklanki sosu hoisin
- ¼ szklanki wody
- ¼ szklanki octu ryżowego
- ¼ szklanki miodu
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- 1 łyżka przyprawy 5 smaków
Żeberka dokładnie opłukać i pokroić na jednosegmentowe kawałki. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki i marynować mięso minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc.W garnku rozgrzać olej i podsmażyć żeberka aż lekko zbrązowieją. Zalać marynatą i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 2 godzin lub dopóki mięso nie zacznie łatwo odchodzić od kości. Ściągnąć wtedy przykrywkę, aby płyn się zredukował, czyli gotować jeszcze około 20 minut. Podajemy polane sosem.
Smacznego:)