Chińskie bułeczki BAO

Chińskie bułeczki BAO

Zdjęcie - Chińskie bułeczki BAO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Drożdżowe bułeczki na parze to w Polsce parowańce, również znane pod nazwą pampuchy, buchty, parowe. Są pyszne i niezwykle proste do zrobienia. Dzisiaj postanowiłam przygotować te bułeczki w wersji azjatyckiej, czyli chińskie bułeczki BAO.

Te puszyste bułeczki drożdżowe są gotowane na parze. Możecie je zrobić przy pomocy kilku różnych urządzeń. Przyda się specjalistystyczny garenk do gotowania na parze, który wyposażony jest w nakładkę z sitkiem do gotowania na parze. Ale do uzyskania bułeczek parowanych można też użyć zwykłego garnka. Wystarczy użyć dużej gazy lub nowej pieluchy tetrowej zamiast nakładki. Parowańce można też zrobić w piekarniku z funkcją pary lub też w bambusowym parowarze z sitkiem do gotowania na parze.

Chińskie bułeczki BAO nadają się świetnie do nadziewania. Ja użyłam Smakowitej pasty w 3 wariantach, więc moje bułeczki miały 3 różne smaki.

Czas całkowity: 2 godz. 12 min.
Czas wyrastania: 1 godz. 20 min.
Czas wypieku: 12 min.

Składniki :

  1. letnia woda - 800 ml
  2. proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki
  3. sól - 0,5 łyżeczki
  4. cukier - 10 g
  5. oleju rzepakowego - 2 łyżka
  6. mleko - 125 ml
  7. drożdże suszone - 1 łyżeczka
  8. Mąka pszenna typ 500 - 400 g
  9. Smakowita pasta z ziaren fasoli z ziołami - 90 g
  10. Smakowita pasta z ziaren fasoli z czerwoną papryką - 90 g

Potrzebne narzędzia:

  1. ściereczka
  2. misa
  3. waga kuchenna
  4. wałek
  5. garnek do gotowania na parze

Przepis:
1. W misce mieszamy mąkę pszenną, drożdże suszone, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Stopniowo dolewamy letnie mleko i letnią wodę oraz 1 łyżkę oleju - jednocześnie zarabiając ciasto. Następnie wyrabiamy energicznie ciasto do momentu, kiedy będzie elastyczne i gładkie. Ciasto na chińskie bułeczki BAO nie powinno kleić się do dłoni, ale nie może być zbyt suche.
2. Dokładnie wyrobione ciasto na chińskie bułeczki BAO przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 1 h lub do podwojenia objętości.
3. Wyrośnięte ciasto na chińskie bułeczki BAO wałkujemy na grubość 3/4 cm. Następnie wycinamy okrągłe kształty na chińskie bułeczki BAO o średnicy około 10 cm.
4. Każdy kawałek ciasta na chińskie bułeczki BAO smarujemy olejem z jednej strony i składamy na pół w taki sposób, aby natłuszczona część znalazła się w środku.
5. Bułeczki BAO układamy w naczyniu do gotowania na parze zachowując odstępy pomiędzy nimi. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłym miejscu na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
6. Sito z wyrośniętymi bułeczkami BAO ustawiamy nad gotującą się wodą i gotujemy na parze przez około 10-12 minut.
7. Chińskie bułeczki BAO studzimy lub podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami np. pastą z ziaren fasoli Smakowita i chrupiącymi warzywami.

Zdjęcie - Chińskie bułeczki BAO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chińskie bułeczki BAO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chińskie bułeczki BAO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chińskie bułeczki BAO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chińskie bułeczki BAO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chińskie bułeczki BAO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chińskie bułeczki BAO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów