Chilli con carne

Chilli con carne
Zdjęcie - Chilli con carne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 biała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 mały kawałek papryczki chili
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oleju Oliwier z oliwą z oliwek 5%
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry (400 g)
  • 150 g czerwonej fasoli konserwowej (waga po odcieku)
  • 80 g kukurydzy konserwowej (waga po odcieku)
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz do smaku
  • natka kolendry do posypania
Zdjęcie - Chilli con carne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę.

Zdjęcie - Chilli con carne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej Oliwier, dodaj przygotowane warzywa, czyli cebulę, czosnek, chili, paprykę i mięso. Smaż przez 8 minut, rozdzielając kawałki mięsa w czasie mieszania.

Zdjęcie - Chilli con carne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Dodaj pomidory, fasolę, kukurydzę i kmin. Całość wymieszaj. Przykryj i gotuj dalej przez 15 minut do miękkości warzyw. Pod koniec dopraw danie do smaku solą oraz pieprzem.

Chilli con carne podawaj z ryżem – posypane natką kolendry oraz ziarenkami kukurydzy.

Zdjęcie - Chilli con carne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 45 minut

Poziom trudności: łatwe

Okazja: obiad

Zdjęcie - Chilli con carne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów