Chilli con carne
Składniki:
- 1 biała cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 mały kawałek papryczki chili
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oleju Oliwier z oliwą z oliwek 5%
- 200 g mielonej wieprzowiny
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry (400 g)
- 150 g czerwonej fasoli konserwowej (waga po odcieku)
- 80 g kukurydzy konserwowej (waga po odcieku)
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól
- pieprz do smaku
- natka kolendry do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę.
Krok 2
Na patelni rozgrzej olej Oliwier, dodaj przygotowane warzywa, czyli cebulę, czosnek, chili, paprykę i mięso. Smaż przez 8 minut, rozdzielając kawałki mięsa w czasie mieszania.
Krok 3
Dodaj pomidory, fasolę, kukurydzę i kmin. Całość wymieszaj. Przykryj i gotuj dalej przez 15 minut do miękkości warzyw. Pod koniec dopraw danie do smaku solą oraz pieprzem.
Chilli con carne podawaj z ryżem – posypane natką kolendry oraz ziarenkami kukurydzy.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 45 minut
Poziom trudności: łatwe
Okazja: obiad