Chili con carne
Znane danie z kuchni amerykańskiego stanu Teksas, który oryginalnie był stanem hiszpańsko-meksykańskim. Nazwa Chili con carne ( w skrócie Chili) pochodzi od hiszpańskiego "chile con carne" co oznacza "papryki z mięsem".
Przepisów na to danie jest mnóstwo, podobnie jak i na nasz bigos. Ja tym razem wypróbowałam wersję czekoladą. Wyszło pyszne, najlepsze na drugi dzień.
Chili con carne możesz podać z ryżem, ale doskonałym dodatkiem będą również tortille, a nawet nasze najzwyklejsze naleśniki. Polecam gorąco!
Chili con carne
(wg przepisu z bloga "Brudnopis cudawianki")
Składniki:
- 250g mięsa mielonego wołowego
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 kosteczki gorzkiej czekolady
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 1 kostka bulionu wołowego + 300 ml wrzątku
- słodka papryka, pieprz, oregano, kmin rzymski, odrobina soli
- ponadto:
- ryż do podania z chili con carne
- odrobina oliwy do smażenia
Rozgrzać oliwę na patelni lub w żeliwnym garnku, wrzucić mięso mielone, smażyć aż zbrązowieje. Dodać poszatkowaną w drobną kostkę cebulę i paprykę oraz drobniutko posiekaną papryczkę chili, smażyć mieszając od czasu do czasu przez 5 -10 minut, aż cebula zmięknie. Następnie dodać wrzątek i kostkę wołową i zamieszać. Dodać puszkę pokrojonych drobno pomidorów oraz fasolę, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować pod przykryciem na mniejszym ogniu przez 20 minut. Doprawić przyprawami, dodać czekoladę i gotować kolejne 15-20 minut pod przykryciem, aż czekolada sie rozpuści, a potrawa nabierze odpowiedniej konsystencji i smaku. Jeśli zachodzi taka potrzeba, doprawić jeszcze raz pod koniec gotowania.
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
Smacznego!