Chili con carne (wolno gotowane)

Zdjęcie - Chili con carne (wolno gotowane) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chili con carne (wolno gotowane) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki dla 4 osób: 100 g suchej czerwonej fasoli
500 g wołowiny
1 cebula
1 marchewka
1/4 selera (ok. 100g)
2 świeże papryczki chili r /> 2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 łyżeczka oregano
2 papryczki chipotle w sosie adobo*
1 laska cynamonu
1 łyżeczka nasion kuminu
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
600 g pomidorów z puszki
sól i pieprz
oliwa do smażenia
dodatkowo do podania kwaśna śmietana
listki kolendry
brązowy ryż

Fasolę zalać wodą, odstawić na kilka godzin. Przygotować pozostałe składniki. Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać w niewielką kostkę. Marchewkę oraz seler obrać, opłukać i pokroić na niewielkie kawałki. Chili oczyścić, posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać. Papryki oczyścić, pokroić w kostkę i odłożyć na bok. Na głęboką patelnię wlać niewielką ilość oliwy. Wrzucić cebulę, marchewkę, seler i oregano, oprószyć solą. Podsmażyć razem na średniej mocy przez 10-15 minut aż warzywa zmiękną i się zarumienią. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na patelnię wrzucić mięso. Obsmażyć ze wszystkich stron, aż zmieni kolor i się zarumieni. Dołożyć podsmażone wcześniej warzywa, papryczki chipotle, świeże chili, czosnek, cynamon, kumin, kolendrę. Wymieszać, podsmażyć razem przez minutę. Dodać pomidory, zamieszać. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć moc. Gotować pod przykryciem (z lekko uchyloną pokrywką) przez 2 - 2,5 godziny. W międzyczasie ugotować ryż i opłukać fasolę. Fasolę zalać świeżą wodą i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (zazwyczaj około 1 godziny). Gdy mięso zmięknie i sos zgęstnieje, dodać odcedzoną fasolę razem z odłożonymi wcześniej paprykami. Gotować jeszcze 15 minut. Doprawić solą i pieprzemPodawać z kleksem śmietany, posypane listkami kolendry i plasterkami chili (opcjonalnie).
Smacznego! * Papryczki chipotle w sosie adobo są w małych puszkach dostępne w działach kuchni świata; opcjonalnie można je zastąpić dodatkowym miksem sproszkowanej papryki wędzonej ostrej i słodkiej Zdjęcie - Chili con carne (wolno gotowane) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Buraki zasmażane

Buraki zasmażane

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto orzechowe cappuccino

Ciasto orzechowe cappuccino

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bułeczki z ziemniakami i koperkiem
2

Bułeczki z ziemniakami i koper…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pieczone pączki z kokosem (wegańskie)
1

Pieczone pączki z kokosem (weg…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Giant Donut Cake - wielki pączek na 6. urodziny bloga
2

Giant Donut Cake - wielki pącz…

food² food²
Food Square

Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka

Chleb orkiszowy z kuskusem z g…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Guacamole
2

Guacamole

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Marchew w sosie winegret
1

Marchew w sosie winegret

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z burakiem, mandarynką i camembertem
1

Sałatka z burakiem, mandarynką…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zielone warzywa z jajem sadzonym tzw. zielona shakshuka
1

Zielone warzywa z jajem sadzon…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Filety kurczaka z sosie pomidorowym
1

Filety kurczaka z sosie pomido…

napiecyku napiecyku
napiecyku