Chili con carne (wolno gotowane)

Zdjęcie - Chili con carne (wolno gotowane) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chili con carne (wolno gotowane) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki dla 4 osób: 100 g suchej czerwonej fasoli
500 g wołowiny
1 cebula
1 marchewka
1/4 selera (ok. 100g)
2 świeże papryczki chili r /> 2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 łyżeczka oregano
2 papryczki chipotle w sosie adobo*
1 laska cynamonu
1 łyżeczka nasion kuminu
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
600 g pomidorów z puszki
sól i pieprz
oliwa do smażenia
dodatkowo do podania kwaśna śmietana
listki kolendry
brązowy ryż

Fasolę zalać wodą, odstawić na kilka godzin. Przygotować pozostałe składniki. Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać w niewielką kostkę. Marchewkę oraz seler obrać, opłukać i pokroić na niewielkie kawałki. Chili oczyścić, posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać. Papryki oczyścić, pokroić w kostkę i odłożyć na bok. Na głęboką patelnię wlać niewielką ilość oliwy. Wrzucić cebulę, marchewkę, seler i oregano, oprószyć solą. Podsmażyć razem na średniej mocy przez 10-15 minut aż warzywa zmiękną i się zarumienią. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na patelnię wrzucić mięso. Obsmażyć ze wszystkich stron, aż zmieni kolor i się zarumieni. Dołożyć podsmażone wcześniej warzywa, papryczki chipotle, świeże chili, czosnek, cynamon, kumin, kolendrę. Wymieszać, podsmażyć razem przez minutę. Dodać pomidory, zamieszać. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć moc. Gotować pod przykryciem (z lekko uchyloną pokrywką) przez 2 - 2,5 godziny. W międzyczasie ugotować ryż i opłukać fasolę. Fasolę zalać świeżą wodą i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (zazwyczaj około 1 godziny). Gdy mięso zmięknie i sos zgęstnieje, dodać odcedzoną fasolę razem z odłożonymi wcześniej paprykami. Gotować jeszcze 15 minut. Doprawić solą i pieprzemPodawać z kleksem śmietany, posypane listkami kolendry i plasterkami chili (opcjonalnie).
Smacznego! * Papryczki chipotle w sosie adobo są w małych puszkach dostępne w działach kuchni świata; opcjonalnie można je zastąpić dodatkowym miksem sproszkowanej papryki wędzonej ostrej i słodkiej Zdjęcie - Chili con carne (wolno gotowane) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Coleslaw z sosem farmerskim

Coleslaw z sosem farmerskim

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną papryką i miętą

Sałatka z kaszą jaglaną, piecz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z tortellini, ogórkami, papryką i kukurydzą

Sałatka z tortellini, ogórkami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Makaron z szynką i groszkiem

Makaron z szynką i groszkiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Leczo z młodej kapusty
1

Leczo z młodej kapusty

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
2

Piersi kurczaka w sosie pomido…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kotlety mielone z białą kapustą
3

Kotlety mielone z białą kapust…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Klopsiki szwedzkie
4

Klopsiki szwedzkie

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Szaszłyki z mięsa mielonego
3

Szaszłyki z mięsa mielonego

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Fasolka szparagowa po bretońsku
1

Fasolka szparagowa po bretońsk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Drobiowa pieczeń z papryką i pieczarkami
2

Drobiowa pieczeń z papryką i p…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu