Chili con carne

Chili con  carne

Znane danie z kuchni amerykańskiego stanu Teksas, który oryginalnie był stanem hiszpańsko-meksykańskim. Nazwa Chili con carne ( w skrócie Chili) pochodzi od hiszpańskiego "chile con carne" co oznacza "papryki z mięsem". 

Przepisów na to danie jest mnóstwo, podobnie jak i na nasz bigos. Ja tym razem wypróbowałam wersję czekoladą. Wyszło pyszne, najlepsze na drugi dzień.

Chili con carne możesz podać z ryżem, ale doskonałym dodatkiem będą również tortille, a nawet nasze najzwyklejsze naleśniki. Polecam gorąco!

Zdjęcie - Chili con  carne  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chili con carne

(wg przepisu z bloga "Brudnopis cudawianki")

Składniki:

  • 250g mięsa mielonego wołowego
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 kosteczki gorzkiej czekolady
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 kostka bulionu wołowego + 300 ml wrzątku
  • słodka papryka, pieprz, oregano, kmin rzymski, odrobina soli
  • ponadto:
  • ryż do podania z chili con carne
  • odrobina oliwy do smażenia

 

Rozgrzać oliwę na patelni lub w żeliwnym garnku, wrzucić mięso mielone, smażyć aż zbrązowieje. Dodać poszatkowaną w drobną kostkę cebulę i paprykę oraz drobniutko posiekaną papryczkę chili, smażyć mieszając od czasu do czasu przez 5 -10 minut, aż cebula zmięknie. Następnie dodać wrzątek i kostkę wołową i zamieszać. Dodać puszkę pokrojonych drobno pomidorów oraz fasolę, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować pod przykryciem na mniejszym ogniu przez 20 minut. Doprawić przyprawami, dodać czekoladę i gotować kolejne 15-20 minut pod przykryciem, aż czekolada sie rozpuści, a potrawa nabierze odpowiedniej konsystencji i smaku. Jeśli zachodzi taka potrzeba, doprawić jeszcze raz pod koniec gotowania.

Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

Smacznego!

Kategorie przepisów